Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europese uitspraak: illegale kinderen hebben recht op opvang

Nederland is verplicht om dakloze illegale gezinnen op te vangen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europese Comité voor Sociale Rechten. Gemeenten hebben met opluchting gereageerd.
Europese uitspraak: illegale kinderen hebben recht op opvang

Nederland schendt het recht van kinderen op onderdak en bescherming dat is vastgelegd in het Europees Sociaal Handvest (ESH). Dat concludeerde het Europese Comité voor Sociale Rechten (ECSR) naar aanleiding van een klacht van Defence for Children. De uitspraak is bindend. Vreemdelingenadvocaten zijn er blij mee. Hetzelfde geldt voor gemeenten, zo meldt Binnenlands Bestuur.

Koppelingswet
Tot nu toe vangt Nederland kinderen zonder verblijfsvergunning in principe niet op. De Koppelingswet sluit ze uit van voorzieningen. Recht op onderwijs, medische zorg en juridische bijstand is er wel, recht op opvang niet. Asielzoekers die een negatieve beslissing krijgen op hun asielaanvraag, moeten binnen een bepaalde periode het land verlaten. Daarna beëindigt de overheid de opvang. Dit geldt ook als er nog een procedure loopt die ze in Nederland mogen afwachten. Gemeenten kampen al jaren met problemen door de uitsluiting van mensen zonder verblijfsvergunning van noodopvang.

Schrijnend
De beslissing van het Europese Comité betreft vooral kinderen met ouders. Over kinderen alléén ontfermen voogdij-instellen zich. Verschillende gemeenten zien de uitspraak als een mogelijkheid om het Rijk medeverantwoordelijk te maken voor schrijnende toestanden. Al jaren veroorzaakt het onderwerp ‘noodopvang’ spanning tussen de rijksoverheid en gemeenten.

Advocaten
Bepalend is hoe snel het beleid zal wijzigen als gevolg van de uitspraak. Het kabinet is demissionair en de huidige bewindspersonen op Justitie drongen de afgelopen jaren juist aan op sluiting van noodopvanglocaties. Advocaten verwachten dat Nederland terughoudend zal zijn. Advocaat Rob Hamerslag (Amsterdam): ‘Het beleid zal niet volmondig worden gewijzigd. Eerst zal Justitie de uitspraak tot op het bot analyseren om te kijken in hoeverre Nederland er onderuit kan.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: Binnenlands Bestuur, Foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.