Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Soms hebben jongeren na hun achttiende toch gedwongen zorg nodig’

Ben je 18 jaar, dan kan niemand je meer verplichten om hulp te aanvaarden of in een instelling te zitten. Jongeren kunnen gaan zwerven, worden dakloos of belanden alsnog in de gevangenis. Probleem: er is geen wettelijke grond om verplichte hulpverlening na 18 jaar te verlengen. Romy de Jong, onderzoeker aan de Tilburg University, onderzocht de juridische mogelijkheden.
foto iStock

Jongeren die gedwongen hulp krijgen, zoals middels een ondertoezichtstelling, uithuisplaatsing of in een gesloten jeugdzorginstelling, springen vaak een gat in de lucht op de dag dat ze 18 jaar worden: eindelijk vrij. Ze worden door de hulpverlening losgelaten, ook al zouden de hulpverleners anders willen. Er is geen adequate wettelijke grondslag of regeling om de zorg voor deze jongvolwassenen in een verplichte en beschermde setting voort te zetten. “Verlengde zorg” is mogelijk, maar alleen met

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.