Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eindhovense corporaties stoppen met krachtwijken

De Eindhovense woningcorporaties Woonbedrijf, Domein, Wooninc en Trudo trekken zich terug uit projecten om de krachtwijken in hun stad aan te pakken. Dit stellen ze in een brief in de Volkskrant. De uitvoering van het welzijnswerk komt volgens Ans Hendrix van Welzijn Eindhoven niet in het gedrang.
Eindhovense corporaties stoppen met krachtwijken

In de Volkskrant zeggen de directeuren van de corporaties donderdag het vertrouwen op in het krachtwijkenbeleid van minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie.
De directeuren stellen in de brief diverse projecten te hebben gestart maar nog geen geld te hebben ontvangen voor de uitvoering ervan. De financieringsregeling die ten grondslag ligt aan het krachtwijkenproject is volgens de vier ‘slecht en onevenwichtig’ omdat het geld moet komen van andere corporaties in het land.

Solidariteit om zeep
Het financieringssysteem heeft ‘de onderlinge solidariteit van de corporaties en de gezamenlijke gerichtheid op onze maatschappelijke doelstelling om zeep geholpen’, zeggen de vier directeuren in de brief. Niemand zou nog in de regeling geloven. De directeuren roepen de minister op zijn verantwoordelijkheid te nemen en snel met een oplossing en duidelijkheid te komen. Eindhoven telt drie van de in totaal veertig krachtwijken, beter bekend als ‘Vogelaarwijken’.

Geen gevaar
Projectleider Ans Hendrix (Welzijn Eindhoven) stelt in een reactie dat de uitvoering van het welzijnswerk niet in gevaar komt. ‘Het welzijnswerk wordt tot 1 januari 2010 uit onze eigen middelen betaald. Over de voortzetting daarvan zijn we nog in onderhandeling met de gemeente. Ook zeggen de corporatiedirecteuren dat de lopende projecten niet in gevaar komen.’

Brussel
Minister Eberhard van der Laan (Wonen) vindt het ‘ongehoord’ dat vier woningcorporaties juist op dit moment het vertrouwen in hem opzeggen en de brui geven aan het verbeteren van de krachtwijken in Eindhoven. Hij is het overleg met Brussel over de projectsteun op dit moment aan het afronden en denkt volgende week knopen door te hakken, zei hij donderdag.

Pot
De bewindsman lijkt behoorlijk in zijn wiek geschoten over de hele gang van zaken. De woningcorporaties stellen volgens hem overigens niet het aandachtswijkenbeleid ter discussie, maar de projectsteunregeling. Op dat terrein zijn ze zelf in gebreke gebleven, valt op te maken uit de woorden van de minister. De corporaties zouden aanvankelijk allemaal bijdragen aan de pot waaruit de corporaties met huizen in krachtwijken zouden kunnen putten, maar daar kwam onvoldoende van terecht. ‘De sector heeft die regeling destijds niet zelf kunnen uitwerken, vanwege ontbrekende solidariteit tussen de corporaties.’

Lees ook:
Krachtwijk de Bennekel in Eindhoven weer in blikveld professionals

Verhoudingen op scherp in Eindhovense ‘prachtwijk’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/de Volkskrant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.