Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Einde isoleercel in ggz in zicht

In de geestelijke gezondheidszorg (ggz) mogen er geen nieuwe isoleercellen meer komen. In de plaats van deze separeer- en afzonderingskamers, zoals ze in de sector genoemd worden, komen zogenoemde extra beveiligde kamers. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Einde isoleercel in ggz in zicht
Foto: ANP Photo

In deze extra beveiligde kamers worden mensen wel nog steeds alleen opgesloten als dat nodig is, maar ze krijgen er wel intensieve zorg en hebben dag en nacht mogelijkheid tot contact met iemand die ze vertrouwen. Dat kan personeel van de instelling zijn, maar ook familie of een vriend of vriendin.

Oude cellen

Het is de bedoeling dat op termijn de oude separeercellen niet meer gebruikt worden. De IGZ praat nog met GGZ Nederland over de termijn waarop dat zal zijn.

Eenzame insluiting

De nieuwe manier van separeren past in het beleid om ‘eenzame insluiting terug te dringen’. In een rapport over de nieuwe manier van separeren, staat ook dat het de bedoeling is dat er zo min mogelijk van de nieuwe extra beveiligde kamers komen in instellingen, om te voorkomen dat ze te vaak worden gebruikt.

Terugloop

De afgelopen jaren is het aantal separaties in de ggz fors teruggelopen. Uit onderzoek van het VUmc bleek eerder al dat in 2002 bij gemiddeld 1 op de 4 opnames werd gesepareerd. In 2011 was dat nog maar bij 1 op de 12. Wel is het zo dat in Nederland, in vergelijking met andere landen, vaak gesepareerd wordt.

Activiteiten

In de nieuwe separeercel kan de patiënt tv kijken, internetten, muziek luisteren en andere ontspannende activiteiten ontplooien zoals tekenen of schrijven. Patiënten moeten het raam waardoor het personeel hen kan zien, kunnen verblinden met bijvoorbeeld lamellen. Personeel kan dan wel door een spionnetje in de deur of door een deurscherm kijken. Ook is er camerabewaking, maar de patiënt kan wel zien of de camera aan of uit staat. Ook moeten patiënten naar buiten kunnen kijken en waar mogelijk moet dat uitzicht aantrekkelijk zijn.

Gebruik

De nieuwe extra beveiligde kamers zijn nog nergens in gebruik. Wel wordt volgens een woordvoerster van GGZ Nederland een dergelijke kamer gebouwd bij een instelling in Zutphen. Naar verwachting wordt die eind dit jaar of begin volgend jaar in gebruik genomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.