Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Einde dreigt voor Levenseindekliniek

Omdat zorgverzekeraars de kosten van euthanasie via de Levenseindekliniek niet vergoeden, loopt het voortbestaan ervan gevaar. Directeur Steven Pleiter hekelt de opstelling van de verzekeraars. ‘Wij nemen complexe medische zorg over van de behandelend artsen. Ik vind het schrijnend dat deze gespecialiseerde laatste hulp nu betaald moet worden uit giften, schenkingen en subsidies.’
Einde dreigt voor Levenseindekliniek
Foto: ANP Photo

De kliniek is gespecialiseerd in complexe euthanasieverzoeken. In de anderhalf jaar van haar bestaan kwamen er ruim 1100 aanvragen binnen, ongeveer 60 per maand. Dat waren vooral mensen die bij hun eigen arts vergeefs om euthanasie vroegen. Alleen verzekeraar Menzis vergoedt deze kosten van zijn verzekerden.

Bemiddeling

Meer dan 200 mensen kregen alsnog euthanasie. In een groot aantal gevallen gebeurde dat toch door de eigen arts, na bemiddeling van de kliniek. Euthanasie behoort tot de basiszorg, en zou dan ook gewoon vergoed moeten worden, vindt Pleiter. Dat gebeurt wel als de huisarts het doet, maar niet als de Levenseindekliniek euthanasie regelt. PvdA en GroenLinks hebben minister Edith Schippers (volksgezondheid) gevraagd bij de verzekeraars aan te dringen op vergoeding.

Voltooid leven

Het merendeel van de mensen die naar de kliniek stapten, ongeveer 90 procent, was niet terminaal ziek. Bij de gehonoreerde verzoeken ging het in een vijfde van de gevallen om dementie. 11 procent kampte met een opeenstapeling van ouderdomsklachten en vond het leven voltooid. In 6 procent van de gevallen ging het om een ernstige psychiatrische aandoening.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.