Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Eigen bijdrage van 1500 euro is discriminerend’

GGZ Nederland heeft ‘ernstig bezwaar’ gemaakt tegen de eigen bijdrageregeling in de Jeugdwet. Vanaf 1 januari moeten kinderen die als gevolg van een psychische aandoening niet langer thuis kunnen blijven en in een instelling verblijven, een eigen bijdrage betalen. Die kan volgens GGZ Nederland oplopen tot 1500 euro per jaar.
‘Eigen bijdrage van 1500 euro is discriminerend’
Foto: ANP XTRA

Dit bedrag komt bovenop andere kosten die ouders moeten betalen wanneer hun kind behandeld wordt voor een psychische aandoening. Zij betalen vaak al reis- en verblijfskosten, aldus GGZ Nederland.

Discriminerend

Maar bovenal vindt de brancheorganisatie de regeling ‘discriminerend en stigmatiserend’. ‘Nergens in de somatische zorg worden dergelijke bijdragen gevraagd. In de Zorgverzekeringswet zijn kinderen juist vrij van premie en eigen risico. Wij vinden deze maatregel en dit onderscheid tussen kinderen met een psychische en somatische ziekte onaanvaardbaar.’

Jongerenwerkers en maatschappelijke werkers die zich nog niet kunnen registreren in het Jeugdregister, kunnen wel hun werk doen en ook gecontracteerd worden. Lees hier meer >>

Opbrengst

GGZ Nederland denkt dat het uitvoeren van deze regeling waarschijnlijk meer kost dan dat het oplevert. ‘Materieel gaat deze eigen bijdrage om een klein bedrag ten opzichte van het macrobudget. Uitgaande van ongeveer 1.500 klinische plaatsen in de kinder- en jeugd-ggz gaat het om een opbrengst van maximaal € 1,5 miljoen.’

Onrust

De brancheorganisatie merkt dat de onrust bij ouders en kinderen toeneemt nu de start van de nieuwe Jeugdwet dichterbij komt en consequenties zoals deze duidelijk worden. ‘Wij willen graag voorkomen dat de onrust over deze, materieel kleine maar qua impact op de zorg grote, regeling escaleert en daarmee de transitie en transformatie van de Jeugdwet verder bemoeilijkt.’

Onrechtvaardig

Samen met het LPGGz, de NVvP en het NIP vraagt GGZ Nederland het ministerie van VWS met klem om deze regeling niet uit te voeren. Ze beroepen zich hierbij op de toelichting bij de Jeugdwet, die ruimte zou bieden om af te zien van de inning van de ouderbijdrage, als dat zou leiden tot een onrechtvaardigheid.

2 REACTIES

  1. Dit was de enige reden van de komst van de AWBZ : ouders van zieke kinderen vrijwaren van inkomsten- en vermogensderving. De AWBZ had dus niets te maken met ziektekosten, doch diende ter verdere beperking van het gem.verhaalsrecht op grond van de ABW art.55, dit alles naar aanleiding van de tv-aktie Open het Dorp van Mies Bouman in 1962. Dank zij de aardgasbaten konden we de AWBZ optuigen en vooaral de staatssecretarissen Terpstra en Ros hebben er een bende van gemaakt.

  2. Lees alle reacties
  3. Alle eigen bijdragen moeten worden geschrapt, Je werkt, je betaald belastingen heel veel, je koopt wat je betaald belastingen, je verzekerd je tegen ziektekosten, en nog moet als je de pech hebt dat je ziek wordt/ bent overal eigen bijdragen betalen. Dat kan voor de erge chronisch zieken en mensen die afhankelijk zijn GGZ flink oplopen. Alles wordt berekent naar het bruto loon. En je kunt niets meer bij de belasting declareren. Dat komt omdat er mensen zijn die er geen recht op hadden en misbruik van hebben gemaakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.