Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Effecten pesten na 40 jaar nog meetbaar

Mensen die in hun kindertijd zijn gepest, hebben als vijftiger relatief vaak lichamelijke en psychische klachten.
sad-boy-1564119-639x745.jpg
De gepeste kinderen werden vanaf ongeveer hun zevende levensjaar gevolgd door de onderzoekers. - Foto: Free Images

Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek aan Kings College in Londen, dat gepubliceerd is in het wetenschapstijdschrift American Journal of Psychiatry, meldt ScienceDaily. Als personen intensief zijn gepest, zijn ze op latere leeftijd ook bovengemiddeld vatbaar voor depressies en zelfmoordgedachten.

Het onderzoek

De wetenschappers volgden bijna 8.000 kinderen uit Engeland, Schotland en Wales. In 1958 gaven hun ouders informatie over de mate waarin hun kinderen gepest waren tussen hun zevende en elfde levensjaar. In hun volwassen leven werden de proefpersonen regelmatig ondervraagd over hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Uit het onderzoek bleek dat de gepeste kinderen op hun vijftigste nog vaak last hadden van hun negatieve jeugdervaringen.

Geen relatie door pesten

De vijftigers die deelnamen aan het onderzoek hadden niet alleen lichamelijke klachten, maar leden ook op het sociale vlak aan hun pestverleden. Zo hadden ze vaak geen relatie en amper vrienden. Daarnaast lopen zij een hoger risico op een laag scholingsniveau, en mannen die gepest zijn hebben meer kans op werkloosheid óf op minder loon. Ze ervaren dan ook een mindere kwaliteit van leven.

Helaas komt pesten niet alleen in de kindertijd voor, maar ook bij volwassenen, op het werk. Dit moet je weten over pesten op de werkvloer Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.