Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eerwraak onderschat door hulpverleners’

Nederlandse instanties onderschatten nog steeds hoe gevaarlijk en slinks eerwraak kan zijn. Dat stelt maatschappelijk werker Celal Altunas in het dagblad Trouw. ‘Ondanks de opgebouwde kennis door alle media-aandacht, cursussen en onderzoeken ontbreekt het instinct.’
‘Eerwraak onderschat door hulpverleners’

Door Alexandra Sweers – Celal Altunas vertelt dit aan Trouw naar aanleiding van de verdwijning van de 18-jarige Suat. Zij werd na uithuwelijking op jonge leeftijd, gevolgd door verkrachting en mishandeling, in maart van dit jaar meegenomen naar het buitenland. Suat, al langere tijd bekend bij jeugdzorg en het Kernteam Eergelateerd Geweld (KEG) in Den Haag, is spoorloos.

Seinen
Wanneer Suat in 2008 wordt opgevangen door jeugdzorg, dringt Altunas, tot voor kort lid van het KEG, erop aan het meisje niet terug te laten keren naar haar ouders. Volgens de maatschappelijk werker staan alle seinen op rood. ‘De ouders en de bruidegom hebben gezichtsverlies geleden. Waarschijnlijk weten beide families ervan en zullen de clanleiders beslissen of haar bloed de schande moet uitwissen.’ Jeugdzorg slaat het advies van de maatschappelijk werker van Turkse komaf in de wind.

Les
Jeugdzorg laat weten de medewerkers geen les over eerwraak te geven. Jeugdzorg Haaglanden/Zuid-Holland, verantwoordelijk voor migrantensteden als Rotterdam, Den Haag en Gouda vindt het onnodig te anticiperen op eerwraak, concludeert Trouw.

Vermoord
Maart dit jaar belt de vader van Suat de politie met de mededeling dat het hele gezin, behalve hijzelf, is geremigreerd. Waarschijnlijk speelt de zaak al vijf jaar en waren politie, de school en het AMK op de hoogte van het gedwongen huwelijk, aldus de krant. Altunas vreest dat Suat is vermoord of een heel ellendig leven heeft.‘

Knowhow
Het dagblad heeft het verhaal voorgelegd aan Tweede Kamerleden Khadija Arib (PvdA) en Mirjam Sterk (CDA). Zij zijn verbaasd dat dit in Den Haag is gebeurd. ‘Daar zit de knowhow’, aldus Arib in Trouw. Sterk maakt zich zorgen over het kennisniveau bij Jeugdzorg: ‘Juist in Haaglanden is kennis over eerwraak voor jeugdzorg essentieel.’ Beide Kamerleden zullen schriftelijke vragen stellen.

Lees hier het artikel: ‘Getrouwd op haar dertiende’, Trouw 14 oktober

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Trouw/Foto: ANP/Juan Vrijdag

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.