Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asielzoekers van Vluchtkerk naar leeg kantoor

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die de afgelopen tijd in de zogenoemde Amsterdamse Vluchtkerk verbleef, is 'verhuisd’ naar een leegstaand kantorencomplex van corporatie De Key in Amsterdam-West. Om half vijf ging de deur van de kerk op slot en stapte een aantal mensen in bussen.
Asielzoekers van Vluchtkerk naar leeg kantoor

In het gekraakte pand zaten vrijdagavond ongeveer 100 mensen, zei een woordvoeder van de gemeente. Ze hebben geen verblijfspapieren en komen uit onder meer Somalië, Sudan, Ethiopië en Eritrea. Of ze in het pand kunnen blijven is niet zeker. De eigenaar van het pand, de woningcorporatie, zou aangifte van het kraken moeten doen, waarna volgens een procedure op enig moment ontruimd zou kunnen worden. Het pand was niet in gebruik op het moment dat de groep zijn intrek nam.

 

Uitstel

De asielzoekers moesten eigenlijk al 8 weken geleden de St. Jozefkerk in West verlaten. Ze kregen echter nog even uitstel. De groep had in september een tentenkamp neergezet in Osdorp om te demonstreren tegen het falende asielbeleid. Een groot deel van de groep heeft een envelop gekregen van de gemeente met een bedrag van 225 euro. Hiermee kunnen ze reizen naar vrienden of een advocaat, of beltegoed kopen. Voor ruim 20 mensen die medische zorg nodig hebben, heeft de GGD opvang geregeld.

Op straat

Abebe uit Ethiopië is een van de uitgeprocedeerde asielzoekers die de kerk heeft verlaten. Hij weet niet waar hij naartoe moet. ‘Ik heb net alleen 225 euro gekregen, maar wat moet ik ermee? Wat kan ik met 225 euro? Ik heb geen familie of vrienden waar ik heen kan. Ik ben aangewezen op de straat en kan met 225 euro misschien 3 dagen eten kopen. Verder hebben we niks.’ ‘Ik ga gewoon de straat op totdat mijn geld op is en ik geen eten en drinken meer kan kopen’, zegt Bayissa, eveneens uit Ethiopië. ‘We hebben allemaal geen plek om heen te gaan en ik heb nergens meer hoop op.’

Wachten

In het gebedshuis lagen vrijdag aan het begin van de middag nog matrassen, bankstellen, etensresten en rondslingerende kleding. Buiten staan veel tassen klaar en wachten enkele tientallen bewoners op wat er gaat gebeuren.

Tentenkamp

De uitgeprocedeerde asielzoekers bouwden in september een tentenkamp in Osdorp als protest tegen het falende asielbeleid. Eind november moesten ze daar op last van de burgemeester weg, waarop ze de leegstaande kerk betrokken. Eigenlijk moesten ze hier 8 weken geleden al uit, maar na overleg tussen burgemeester Eberhard van der Laan en de eigenaar mochten ze nog even blijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.