Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eerst kijken of oom of tante kan bijspringen’

Amsterdamse kinderen worden steeds minder vaak uit huis geplaatst of onder toezicht gesteld bij problemen in het gezin. Het aantal uithuisplaatsingen is in 2 jaar tijd ruimschoots gehalveerd, liet Bureau Jeugdzorg in Amsterdam vrijdag weten. Het aantal ondertoezichtstellingen is sinds vorig jaar met 32 procent afgenomen. De landelijke daling is ongeveer 3 procent.
'Eerst kijken of oom of tante kan bijspringen'
Foto: ANP Photo

De forse daling komt door een nieuwe aanpak waarbij Bureau Jeugdzorg eerst kijkt of de problemen binnen het gezin kunnen worden opgelost. ‘Misschien is er wel een oom of tante die kan bijspringen’, opperde een woordvoerder. Deze methode is vorig jaar ingevoerd. Amsterdam is de eerste grote stad die aan de slag ging met deze aanpak, waarbij een gezin één aanspreekpunt heeft. In het verleden zaten talloze hulpverleners om de tafel om over één gezin te praten, terwijl de betrokkenen er zelf niet bij waren.

Gezinsgerichte aanpak

Het afgelopen jaar zijn 1400 kinderen door de rechter onder toezicht geplaatst. Een jaar eerder waren dat er bijna 2100. ‘Dit laat zien dat de gezinsgerichte aanpak werkt’, zei verantwoordelijk wethouder Pieter Hilhorst. ‘Bij 700 gezinnen hoeven we niet meer aan de noodrem te trekken. Dit is beter voor de kinderen en voor de gezinnen.’ In 2011 werden 310 kinderen uit huis geplaatst. Dit jaar zijn dat er naar verwachting 134.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.