Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Een schippersinternaat runnen is iets anders dan goede jeugdzorg’

‘Een goed programma om kinderen te helpen die jeugdzorg nodig hebben, is iets anders dan schippersinternaten runnen.’ Dat zegt Hans Nieukerke, voorzitter van de Maatschappelijke Ondernemersgroep. ‘De provincies moeten voor de jeugd op de wachtlijst zorgaanbieders zoeken met op de vraag toegesneden zorgprogramma’s. Dat vereist specifieke deskundigheid.’

‘Het aanbod van de schippersinternaten lijkt meer op een werkgelegenheidsproject dan op een goed zorgprogramma voor kinderen en ouders die hulp nodig hebben,’ zegt Hans Nieukerke, voorzitter van de MOgroep. Hij prijst de acties van staatssecretaris Ross, die heeft toegezegd extra geld uit te trekken voor het oplossen van de wachtlijsten in de jeugdzorg. In Haagse kringen wordt daarbij gesproken over een bedrag van 50 miljoen euro, bovenop de 43 miljoen die dit jaar al beschikbaar komt. Het totale bedrag komt in de buurt van de 105 miljoen euro die de MOgroep vorig jaar al had berekend. ‘Ross steekt haar nek uit,’ vindt Nieukerke. ‘Ik ben blij dat eindelijk erkend wordt dat de wachtlijstproblemen voortkomen uit de sterk gestegen vraag naar jeugdzorg.’

Staatssecretaris Ross liet de Tweede Kamer onlangs weten dat zij erop aangesproken kan worden als de wachtlijst in de jeugdzorg niet vóór het eind van het jaar is weggewerkt. Zij vroeg de provincies voor mei een plan van aanpak te maken, op basis van de jeugdzorgsituatie per provincie. Vervolgens wil Ross prestatieafspraken maken, waarbij provincies moeten aantonen hoeveel kinderen ze helpen met het extra geld. De provincies dienen aan te geven welke afspraken ze met de gemeenten maken en een inschatting maken van de te verwachten groei aan jeugdzorg.

Hans Nieukerke is tevreden over deze aanpak. ‘Provincies moeten voor het investeren van het geld kijken naar wat kinderen en ouders aan zorg vragen. Op basis daarvan moeten zorgaanbieders gezocht worden die de juiste zorgprogramma’s aanbieden.’ Hij kan niet inschatten of er ook voldoende zorgaanbieders zijn om de extra vraag naar jeugdzorg te bieden.

Overigens vindt staatssecretaris Ross ook dat de professionals in de jeugdzorg beter en eerder problemen moeten signaleren bij kinderen. Ook dat heeft effect op de wachtlijst. Uit een rapport bleek vorig jaar dat 45 procent van de aangemelde kinderen en jongeren bij bureau Jeugdzorg geen gespecialiseerde hulp nodig heeft. Zij zouden toe kunnen met hulp door de jeugdgezondheidszorg of het maatschappelijk werk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.