Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Een op vijf cliënten heeft gebrek aan sociaal netwerk

Stimuleer de sociale contacten en versterk de steun aan mantelzorgers. Deze aanbevelingen doen cliëntorganisaties aan het ministerie van VWS naar aanleiding van een digitale raadpleging onder ruim 6000 mensen met een beperking. Ruim 20 procent van de mensen met een beperking kan geen oplossing vinden voor het gebrek aan sociale contacten.
Een op vijf cliënten heeft gebrek aan sociaal netwerk
Foto: ANP Roos Koole

Het merendeel van de chronisch zieken, ouderen en gehandicapten durft niet om hulp te vragen bij buren of familie. Dat blijkt uit de digitale raadpleging “Zorg naar gemeenten”, waaraan bijna zesduizend mensen met een beperking hebben meegedaan. De deelnemers zijn het minst tevreden over de oplossing die ze hebben gevonden voor het onderhouden van sociale contacten. Ruim 20 procent weet voor het gebrek aan sociale contacten helemaal geen oplossing te vinden.

 

Cliëntenmonitor

De raadpleging is een onderdeel van de cliëntenmonitor van het programma Aandacht Voor Iedereen (AVI). Dit programma is opgezet om leden van Wmo-raden en belangenbehartigers te informeren over de transitie van de AWBZ-begeleiding. De resultaten die het programma oplevert kunnen Wmo-raden en cliëntenorganisaties gebruiken bij het advies aan gemeenten en politiek. De negen betrokken organisaties zijn: Ieder(in), CSO, Koepel Wmo-raden, LPGGz, Mezzo, NPCF, Oogvereniging, Per Saldo, en Zorgbelang Nederland. Met de cliëntenraadplegingen willen ze te weten komen welke oplossingen mensen met een beperking op dit moment treffen om met hun ziekte, ouderdomsgebreken of handicap om te gaan, en wat daarvan valt te leren.

 

Meer informatie over AVI en de AVI-adviseurs zie www.aandachtvooriedereen.nl

 

De cliëntenorganisaties waarschuwen voor het overschatten van de mogelijkheden om hulp en ondersteuning te vinden in het eigen netwerk. Op grond van de resultaten van de raadplegingen doen zij aanbevelingen aan het ministerie van VWS, gemeenten en lokale belangenbehartigers. Cliëntenorganisaties pleiten nadrukkelijk voor versterking van de mantelzorgondersteuning en het stimuleren van sociale contacten. Omdat blijkt dat de kwetsbare groep van chronisch zieken, ouderen en gehandicapten, nog minder dan anderen, durft te vragen om hulp. En omdat dus blijkt dat ze sociale contacten ontberen.

 

Professionals

Uit de ledenraadpleging werd ook duidelijk wat wel goed gaat. De deelnemers waren het meest tevreden over de oplossingen die ze hebben gevonden voor hun persoonlijke verzorging. Vaak gaat het hierbij om een combinatie van hulp door een professional en hulp uit eigen kring. Hulp van professionals blijkt goed te scoren als die goed aansluit bij de behoeften en wordt uitgevoerd door goed gekwalificeerd personeel. Ook zeggenschap van de cliënt over het tijdstip waarop de zorg wordt verleend, is hierbij belangrijk. Mensen die hun eigen zorg inkopen zijn het meest tevreden over hun zorg en ondersteuning.

 

Het rapport Zorg naar gemeenten (pdf, 3MB)

1 REACTIE

  1. Ik vind de bewering van een gebrek aan sociale contacten sociale contacten erg bot. Hoe ouder een mens wordt hoe dunner de sociale kring. Was je in je werkzame leven voorzitter van- of actief in diverse verenigingen en erg gewaardeerd, dat sociale netwerk dunt uit en zijn geen mantelzorgers. Als men geen kinderen heeft of alleen op grote afstand, dan wordt het vinden van mantelzorg moeilijk. En je kunt wel iets van buren en vrienden vragen, maar dat heeft ook zijn grenzen. De bewering van gebrek aan sociaal netwerk krijgt dan een denigrerend karakter en dat zal de bedoeling niet zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.