Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op de vijf meisjes obsessief bezig met gezond eten

Eén op de vijf tienermeisjes is obsessief bezig met gezond eten, zo blijkt uit onderzoek onder 500 meiden rond de 18 jaar. 'Healthy is the new skinny', is het motto onder jonge meiden. Het obsessief bezig zijn met gezond eten heeft veel invloed op hun leven; ze raken in paniek wanneer ze niet over gezond eten beschikken.
In plaats van lijnen
In plaats van lijnen

Uit de online enquête van Girlscene.nl in samenwerking met Stichting Human Concern, centrum voor eetstoornissen, blijkt dat 21,5% van de ondervraagde meisjes in paniek raakt als ze aan het einde van de dag bedenkt dat ze niet genoeg gevarieerde of waardevolle voedingsstoffen heeft binnengekregen. Meer dan twintig procent geeft aan nooit te kiezen voor een product waar ongezonde toevoegingen als geraffineerde suikers en e-nummers in zitten.

Eetbui

Diëten is verleden tijd onder tienermeiden, zo blijkt uit het onderzoek. Een ruime meerderheid let nooit of zelden op het gewicht. 70,8% heeft nog nooit gebraakt om overmatig te compenseren, echter heeft meer dan een kwart dit wel eens geprobeerd. Hoewel de meeste meiden niet aan diëten doen, heeft 37,8% vaak of altijd last van eetbuien. Slechts één op de vijf meiden heeft nooit last van eetbuien.

Sporten

In plaats van lijnen, letten tienermeisjes op hun eten en duiken de sportschool in om af te vallen. De helft zegt vaak of altijd te bewegen om af te vallen en 47% beperkt de hoeveelheid voedsel om een beter figuur te krijgen.

Vakantie

De obsessie voor gezond heten kan veel  invloed hebben op het dagelijks leven. Een kwart vindt op vakantie gaan een hoge drempel, omdat ze dan geen controle heeft over het eten wat ze krijgt. Ook gaat 18,5% niet naar feestjes, omdat daar vaak ongezond eten is. De gezondere levensstijl bovendien niet gelijk aan een positief zelfbeeld. 67,2% van de tienermeisjes vindt het moeilijk om haar lichaam te accepteren en meer dan de helft voelt zich vaak of altijd te dik.

Obsessie

Volgens Joke Wijnen, GZ Psycholoog van Stichting Human Concern is het van groot belang te onderzoeken waar deze obsessie met gezond voedsel vandaan komt. ‘In de behandeling van eetstoornissen is het niet allen belangrijk om te kijken naar een gebalanceerd eetpatroon, maar ook naar de mate waarin de obsessie met eten een goede kwaliteit van leven in de weg staat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.