Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Een label mag geen belemmering vormen’

Een kind wordt eerst gezien als die ADHD'er en daarna pas als dat sportieve kind. Dat is een waarschuwing van de campagne 'Gun kinderen hun eigen label'. Steeds meer kinderen krijgen een label opgeplakt. De campagne moet onder andere de jeugdzorg bewust maken van de keerzijde van het overmatig gebruik van labels.
‘Een label mag geen belemmering vormen’
Foto: ANP XTRA

Antisociaal, manisch-depressief, ADD, autist en borderline: allemaal labeltjes die kinderen opgeplakt krijgen. Uit cijfers van de Gezondheidsraad blijkt dat het aantal kinderen in Nederland met dit soort labels de laatste jaren flink is toegenomen. Dit meldt ‘Gun kinderen hun eigen label’, een initiatief van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij. Dit instituut richt zich op het onderzoeken en analyseren van mediaontwikkelingen en de consequenties voor onze maatschappij. Volgens het initiatief zegt het toegenomen aantal labeltjes meer over onze maatschappij dan over de kinderen.

Maatwerk en meedoen naar vermogen. Het zijn mooie woorden, maar ze helpen de 22-jarige Niels Aussems niet uit de Wajong. ‘Door mijn label wordt mijn talent niet gezien.’ Lees meer >>

Maatschappij

Volgens de campagne ‘Gun kinderen hun eigen label’ verwacht de huidige maatschappij te veel van kinderen. Afwijkingen van de norm, worden in deze maatschappij minder getolereerd. Dit wil het initiatief bekend maken met de campagne bestaande uit een film, posters, een website en expertbijeenkomsten. De campagne richt zich op ouders, onderwijs, jeugdzorg, wetenschap en overheid.

Jeugdzorg

Volgens het initiatief moeten hulpverleners als vraag hebben: Wat heeft elk uniek kind nodig om optimaal te kunnen participeren in onze maatschappij? De initiatiefnemers noemen het Passend Onderwijs hiervoor een goede stap. De zorg hangt hierbij namelijk niet meer af van een diagnose. Ook de decentralisatie is positief. Het initiatief verwacht dat de directe omgeving rondom het kind daardoor meer aandacht krijgt in de zorgverlening. Het ontzorgen mag volgens het initiatief echter geen excuus zijn voor het doorvoeren van bezuinigingen in de jeugdzorg.

Nadelen labelen

Labelen heeft volgens het initiatief grote nadelen voor kinderen, want een label vormt de identiteit van een kind. Een kind wordt eerst gezien als die ADHD’er en daarna pas als dat sportieve kind. Zo’n label maakt een kind minder populair. Volgens het initiatief krijgen kinderen met een rugzakje minder uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes. Dat is slecht voor het zelfvertrouwen. Jeugdhulpverleners moeten volgens de campagne inzien dat labelen niet altijd het beste voor een kind is. ‘Bedenk dat een diagnose een kind altijd verder moet helpen. De diagnose mag geen nieuwe belemmeringen opwerpen’, geeft de website van de campagne als tip.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

1 REACTIE

  1. zijn we niet in de eerste plaats allemaal mens, die mogelijk iets mankeert? iedereen heeft wel iets en als we voor alle ‘ietsjes’ een aparte doelgroep moeten gaan maken, waar blijven we dan……
    nu de autisten e.d. een apart label, morgen de brildragers?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.