Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén kind per jaar te vondeling gelegd

In Nederland worden weinig kinderen te vondeling gelegd. Gemiddeld gaat het om één kind per jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de Kinderbescherming. De raad houdt sinds 2003 bij om hoeveel gevallen het gaat. In dat jaar ging het om vijf kindjes, maar in de jaren 2004 tot en met 2011 waren het er in totaal ook vijf.
Eén kind per jaar te vondeling gelegd

Dit jaar staat de teller op één, bij een politiebureau in Groningen werd een pasgeboren baby achtergelaten. Het kind, dat in het ziekenhuis ligt en het goed maakt, wordt overgedragen aan Jeugdzorg. De politie vond dit weekeinde de vermoedelijke moeder, een 40-jarige vrouw uit De Marne (Groningen). In de meeste gevallen wordt de moeder gevonden. Van de in totaal 11 vondelingen sinds 2003 zijn van acht kinderen de moeder of beide ouders achterhaald.

Strafbaar
Het te vondeling leggen van een kind is strafbaar. De politie gaat in alle gevallen direct op zoek naar de moeder. ‘We vinden dat het kind het recht heeft om te weten wie zijn ouders zijn’, aldus een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming. Als de moeder bekend is, wordt ook bekeken of het op termijn mogelijk is dat de twee worden herenigd. ‘Soms kan dat gewoon niet. Maar soms is er hulpverlening nodig en kan het in een later stadium wel.’

Schuldig
Hoewel het te vondeling leggen van een kind in het Wetboek van Strafrecht staat, gaat het Openbaar Ministerie (OM) in de praktijk niet tot vervolging over. ‘In een aantal gevallen is een moeder wel schuldig verklaard, maar zonder strafoplegging.’

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.