Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Een echte man laat zich niet slaan door zijn vrouw

‘Wanneer een man door zijn vrouw wordt geslagen, doen mensen daar nog altijd lacherig over,’ zegt Karin Geurts. ‘Maar die mannen, worden soms met de dood bedreigd.’ Geurts is teamleider van de nieuwe mannenopvang ‘De Schutse’ in Den Haag, die dinsdag door staatssecretaris Bussemaker (VWS) is geopend.
Een echte man laat zich niet slaan door zijn vrouw

Door Alexandra Sweers – De Schutse, onderdeel van stichting Wende, biedt noodopvang voor tien mannen die mishandeld worden door hun vrouw, te maken hebben met eergerelateerd geweld of zelfs mensenhandel. Geurts: ‘Uit onderzoek blijkt dat 3500 mannen per jaar te maken krijgen met mishandeling. Er zijn maar 40 plekken om hen op te vangen, dus er bestaat nog een groot gat in de hulpverlening.’

Onduidelijk
De Schutse maakt deel uit van een pilotproject in de vier grote steden. Het doel is om te bepalen hoe groot de groep is die noodopvang nodig heeft. Dat is nu nog onduidelijk, want op mannenmishandeling rust nog een groot taboe. De algemene opvatting dat een ‘echte man’ zich niet door zijn vrouw laat slaan, zorgt ervoor dat de drempel om hulp te vragen enorm hoog is.

Familiegeheim
De teamleider geeft een voorbeeld van hoe gevaarlijk de situatie van sommige mannen kan zijn. ‘We hebben een man geholpen die een groot familiegeheim had ontdekt bij zijn schoonfamilie. Dit geheim was zo ernstig dat hij aangifte heeft gedaan bij de politie. Samen met zijn vrouw moest hij vervolgens vluchten, omdat de eer van de schoonfamilie was aangetast. Zij waren in staat om de man en zijn vrouw te vermoorden.’

Kinderen
In principe gaan de hulpverleners van De Schutse uit van de situatie waarbij de man door zijn partner fysiek en geestelijk wordt mishandeld. Ze houden er rekening mee dat zo’n man met zijn kinderen op de stoep staat, maar dat is meestal niet het geval. ‘In de maatschappij heerst nog altijd de opvatting dat de kinderen bij de moeder horen. Ook al is dat een gewelddadig persoon’, zegt Geurts.

Schijn
De hulpverleners gebruiken dezelfde methodieken als bij de vrouwenopvang van de stichting Wende. Individuele hulp, gericht op de toekomst en ook systeemgericht. De benadering is wel anders dan in de vrouwenopvang, stelt Geurts. ‘Mannen hebben een andere manier van communiceren. Ze vertellen niet snel de kern van het probleem, houden de schijn vaak op. ‘Ik heb alleen hulp nodig met huisvesting, verder gaat het wel goed met me’, zeggen ze dan. Vrouwen praten over het algemeen makkelijker over hun problemen.’

Begeleiding
De vier grote steden hebben nu elk tien opvangplekken, waar mannen uit het hele land terecht kunnen. Tot nu toe waren er nauwelijks mogelijkheden om een veilige opvang en passende begeleiding te bieden. In Rotterdam zijn sinds de opening in maart vijftien mannen opgevangen. Utrecht heeft sinds de start in december drie mannen opgevangen. VWS stelt voor de opvangplekken 800.000 euro beschikbaar; de gemeenten dragen elk 200.000 euro bij.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.  

Bron: Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.