Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Een derde zorginstanties komt in problemen’

Door de aangekondigde bezuinigingen in de zorgbranche zal, als er niet wordt ingegrepen, 1 op de 3 zorgorganisaties in 2016 in de problemen komen of zelfs over de kop gaan. Dat blijkt uit een inventarisatie van ActiZ, de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen.
'Een derde zorginstanties komt in problemen'
Foto: ANP Photo

De organisatie wil meer ruimte van de overheid om zich op de veranderingen voor te bereiden. ActiZ doelt daarbij onder meer op het feit dat ouderen en chronisch zieken langer thuis blijven wonen, de overheveling van taken naar de gemeenten en de huishoudelijke hulp die alleen nog beschikbaar blijft voor mensen die dit echt nodig hebben.

Transitieplan

‘De hervormingen die het kabinet wil doorvoeren, zijn begrijpelijk maar ook enorm ingrijpend en het tempo ligt te hoog’, aldus ActiZ. ‘Daar moet een goed transitieplan voor komen waar alle relevante partijen bij betrokken zijn. Alleen dán kunnen we ervoor zorgen dat de zorg voor cliënten die dat echt nodig hebben, gewaarborgd blijft en medewerkers niet onnodig ontslagen hoeven te worden.’

Meerjarencontract

De brancheorganisatie wil dat de overheid meer ruimte schept voor zorginstellingen om te experimenteren met bijvoorbeeld een vernieuwd zorgaanbod. ActiZ doet onder meer een beroep op de overheid voor het sluiten van meerjarencontracten met zorginkopers en hulp bij het vinden van ander werk mochten zorgmedewerkers hun baan verliezen.

Proactief

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) laat in een reactie weten het goed te vinden dat partijen als ActiZ ‘proactief meedenken bij de uitwerking van de hervormingsplannen in de langdurige zorg’. Hij gaat samen met zorgaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars praten om de overgang naar een nieuwe inrichting van de langdurige zorg vorm te geven. De uitkomsten van die gesprekken betrekt hij bij het plan dat hij volgende maand naar de Tweede Kamer stuurt.

2 REACTIES

  1. Helemaal mee eens. Maar denk ook eens aan de organisaties die nog steeds geen gunning hebben gekregen van de zorgkantoren en vanuit PGB moeten werken. Deze gaan ook failliet. Ook mensen met een kleine zorgbehoefte moeten geholpen kunnen worden om erger, bijvoorbeeld opname, te kunnen voorkomen.

  2. Lees alle reacties
  3. Het gaat in dit onderzoek alleen om Verzorgings- en Verpleeghuizen, voornamelijk voor ouderen. De onderzoekers hebben niet nagegaan of en zo ja hoeveel zorginstellingen voor mensen met lichamelijk, verstandelijke en andere beperkingen moeten sluiten. En ook in die wereld zal dat onvermijdelijk zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.