Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een ander leven

Dit boek is de neerslag van een onderzoek naar de leefsituatie van op zichzelf wonende mensen met een verstandelijke beperking of chronisch psychiatrische problematiek. Deze mensen kunnen zelfstandig wonen met wat begeleiding.
Een ander leven

 

Avans Hogeschool en SCP gingen na of en hoe deze mensen participeren in de samenleving, welke knelpunten zij ondervinden en of er een verband is tussen de mate van levensgeluk en de mate van participatie. Daarvoor is informatie verzameld over persoonlijke kenmerken, de woonsituatie, financiële situatie, professionele en informele ondersteuning, werk- en dagbesteding, vrijetijdsbesteding, sociaal netwerk en mobiliteit.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking en met chronisch psychiatrische problemen op veel terreinen een achterstandspositie hebben. Gezondheid, financiën, woonsituatie – het is allemaal minder dan voor de gemiddelde Nederlander. Het zelfstandig wonen wordt door de doelgroep wel zeer gewaardeerd.

Toch leidt die zelfstandigheid niet tot een betere sociale integratie. De doelgroep moet dus van de instelling hulp krijgen bij het aangaan en onderhouden van contacten met anderen. De opleidingen zullen meer aandacht moeten schenken aan de ontwikkeling van competenties van hulpverleners op dit gebied.

Auteurs  M.H. Kwekkeboom en C.M.C. van Weert
Uitgever  Avans Hogeschool
ISBN  978-90-74611-38-1
Prijs  Gratis te downloaden via

http://www.avans.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.