Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

E-health noodzaak bij dubbel controleren medicatie

Negen van de tien zorgverleners vindt het noodzakelijk om de medicatie van hun oudere cliënten dubbel te controleren, dus samen met een collega. Slechts 22 procent van de verzorgenden en verpleegkundigen past die dubbele controle in de zorg thuis ook daadwerkelijk toe. Terwijl e-health de mogelijkheid wel geeft.
foto iStock

Het gebruik van digitale medicatiecontrole in de ouderenzorg groeit. Dat blijkt uit de jaarlijkse e-Health-monitor 2017 van onderzoeksinstituten Nictiz en het Nivel. Digitale controle van de medicatie van ouderen verkleint de kans op fouten substantieel. Met een dubbele medicatiecontrole kan een zorgverleners overal en altijd de hulp van een collega inroepen om de medicatie voor de cliënt op dat moment te checken.

E-healthmonitor

De meeste zorgverleners vinden de digitale oplossing voor medicatiecontrole dan ook noodzakelijk, blijkt uit de e-Health-monitor. 53 Procent van de gevraagde zorgverleners vindt het gebruik noodzakelijk, nog eens 34 procent vindt het gewenst. Maar slechts 22 procent van de zorgverleners maakt ook echt gebruik van de mogelijkheden voor digitale dubbele medicatiecontrole.


medicatieRecept uitschrijven, naar de apotheek en innemen. Zo eenvoudig is het medicijngebruik vaak niet. De IGZ deed onderzoek en concludeert dat vooral de overdracht tussen zorgverleners een kwetsbaar proces is als het om medicatie gaat. Lees meer>>


Medicatiecontrole

Voor verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg is het niet eenvoudig de medicatie dubbel te laten controleren, omdat zij cliënten altijd thuis alleen bezoeken. Sinds kort zijn er ICT-toepassingen die het mogelijk maken de dubbele medicatiecontrole digitaal uit te voeren. Zoals apps waarmee foto’s van de medicatieopdracht en van de medicatie gedeeld kunnen worden met collega’s of met een zorgcentrale, waar een verpleegkundige de medicatie op afstand kan controleren.

Langer thuis wonen

Ook het gebruik van andere e-health toepassingen groeit, blijkt uit de Nictiz-Nivel monitor. Het gebruik van toezichthoudende technieken is in 2017 sterk gestegen: in 2016 maakte een kwart van de zorgverleners gebruik hiervan, in 2017 is het gebruik toegenomen tot ruim 60% van de zorgverleners. Voorbeelden van digitaal toezicht zijn bijvoorbeeld bewegingsmelders, elektronische bedmat, personenalarmering, een inactiviteitsmelder of een valmelder, of GPS-trackers. Deze technieken kunnen ook worden ingezet om mensen langer zelfredzaam te laten zijn en langer thuis te laten wonen.

Lees meer over het onderzoek naar de toepassing van digitale hulpmiddelen in de zorgverlening thuis>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.