Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duw in de rug helpt tegen schoolverlaten

Het aantal vmbo-leerlingen dat na hun opleiding het onderwijs dreigt te verlaten, kan sterk worden teruggebracht door hen een flinke duw in de rug te geven naar een vervolgopleiding. In vijf gemeenten waar mogelijke drop-outs intensieve begeleiding kregen, daalde het aantal dreigende afhakers van 19 naar 4 procent.

Dat blijkt uit de resultaten van een proef die de Taskforce Jeugdwerkloosheid en het ministerie van Onderwijs donderdag 23 maart naar buiten brachten. Omdat de methode blijkt te werken, wordt deze nu in het hele land ingevoerd. Vmbo’ers die bijna klaar zijn met hun opleiding lopen het risico de schoolbankjes voor gezien te houden als zij nog geen vervolgopleiding hebben gekozen, zich nog niet bij een mbo-instelling hebben aangemeld, of een opleiding willen doen waarvoor een wachtlijst bestaat.
Het project vormt onderdeel van plannen om het hoge aantal voortijdige schoolverlaters terug te dringen. In 2004 stopten 64.000 jongeren voortijdig met school, evenveel als in 2003. De Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft daarnaast samen met de Regionale Meld- en Coördinatiepunten voortijdig schoolverlaten (RMC’s) aangekondigd een nieuwe organisatie op te richten die zich sterk wil maken voor een effectieve aanpak van voortijdig schoolverlaten: het Landelijk Werkverband Voortijdig Schoolverlaten.

Doel is ervoor te zorgen dat de jongere zo mogelijk alsnog zijn of haar school afmaakt, omdat jongeren zonder diploma zwak staan op de arbeidsmarkt. Het Werkverband moet een impuls geven aan de in EU-verband gemaakte afspraak om in 2010 tot een forse daling van het aantal voortijdige schoolverlaters te komen. Met het huidige beleid zal dat niet worden gehaald.
Nieuwsbrief Zorg + Welzijn, 24 maart 2006

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.