Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Driekwart jongeren zonder diploma vindt baan

Voortijdig schoolverlaters vinden uiteindelijk minder vaak een betaalde baan dan leerlingen met een startkwalificatie. In 2008 had 72 procent van de voortijdig schoolverlaters uit schooljaar 2004-2005 een baan. Van degenen met een diploma had 92 procent in het vierde jaar na schoolverlaten betaald werk.
Driekwart jongeren zonder diploma vindt baan

Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In het schooljaar 2004-2005 verlieten bijna 100.000 jongeren van 15 tot 23 jaar het voortgezet onderwijs of mbo. Hiervan hadden 53.000 het diploma niet gehaald.

Diploma
In het vierde jaar na het schoolverlaten had 72 procent van de voortijdig schoolverlaters een baan. Dit is een behoorlijke toename ten opzichte van het eerste jaar na schoolverlaten. Toen had slechts 57 procent een baan. Voor schoolverlaters met een diploma nam het aandeel met een baan toe van 81 procent in het eerste jaar tot 92 procent in het vierde jaar.

Mbo
Van de voortijdig schoolverlaters hebben degenen uit het mbo nog het beste perspectief op een baan. In het vierde jaar na schoolverlaten was 75 procent aan het werk. Daarna volgt het vmbo. Degenen die de havo of het vwo voortijdig verlieten, blijven daarbij achter. Van hen had slechts 44 procent een baan in 2008.

Startkwalificatie
Dit is anders als het havo- of vwo-diploma wel is behaald. Dan had 75 procent op termijn een baan. Ook bij mbo-schoolverlaters maakt een startkwalificatie uit. Voor hen lag het aandeel met werk 18 procentpunten hoger.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.