Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie jeugdgevangenissen buiten gebruik

Drie jeugdgevangenissen gaan tijdelijk dicht. De criminaliteit onder jongeren is de laatste jaren sterk afgenomen. Bovendien worden jongeren die jeugdzorg nodig hebben, sinds het begin van dit jaar niet meer in jeugdgevangenissen geplaatst. Daarom verdwijnen voorlopig driehonderd van de ruim 1200 plaatsen in de inrichtingen.
Drie jeugdgevangenissen buiten gebruik

Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. De justitiële inrichtingen die tijdelijk buiten gebruik worden gesteld, zijn De Doggershoek in Den Helder, de locatie Rekken van de inrichting Rentray en de locatie Vught van Den Hey-Acker.

Leegstand
Sinds 2005 nam het aantal ernstige delicten door jongeren met 30 procent af. Voor de bezetting van de jeugdgevangenissen had dat niet direct gevolgen, omdat er steeds meer jongeren terechtkwamen die eigenlijk in de jeugdzorg thuishoorden. Maar vorig jaar gingen deze steeds vaker naar een instelling voor gesloten jeugdzorg, zodat er in de gevangenissen leegstand ontstond. Daardoor is nu nog maar 60 procent van de plaatsen bezet.

Medewerkers
Voor de medewerkers van de drie betrokken jeugdgevangenissen, in totaal ongeveer 620 arbeidsplaatsen, wordt bekeken of ze in andere gevangenissen of op een andere plek binnen de jeugdsector aan de slag kunnen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Pieter Franken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.