Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drentse kliniek voor verslaafde overlastgevers uit de Randstad

In 2009 opent aan de rand van Beilen in Drenthe de gesloten psychiatrische kliniek ‘Duurzaam Verblijf’. Ver van de Randstad in het stille Drentse land worden hier de 120 grootste overlastgevers uit Amsterdam en Rotterdam, met een rechterlijke machtiging, opgenomen. In de kliniek met Center Parcs-achtige huisjes, omgeven door hekken en camera’s, hebben de bewoners een eigen appartement met badcel, keuken, slaap- en zitkamer. De materialen waar de woningen van zijn gemaakt kunnen tegen een stootje.
Drentse kliniek voor verslaafde overlastgevers uit de Randstad

In de vier grote steden in de Randstad wonen zo’n 10.000 zorgwekkende zorgmijders, dak- en thuislozen die kampen met ernstige psychiatrische problemen en verslavingsproblematiek. De groep veroorzaakt overlast op straat. In 2006 schrijven de gemeenten samen het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang dak- en thuislozen. Daarin staat het streven om in 2010 ten minste 60 procent van de 10.000 dak- en thuislozen onder dak te krijgen en betere zorg te bieden.

Behandelaars
NCRV Dokument Verbannen naar Beilen toont het leven van de dak- en thuislozen binnen de muren van de gesloten psychiatrische kliniek. De film laat ook de dilemma´s zien waar de behandelaars voor staan: De hulpverleners laveren tussen vrijheidsbeperking en menselijke, psychiatrische behandeling. De bewoners gaan regelmatig met verlof naar het dorp en zorgen daar soms voor overlast, tot ergernis van de dorpsbevolking.

Ondertussen is de Randstad blij: de inspanningen in Drenthe en andere initiatieven voor de opvang van dak- en thuislozen hebben geleid tot forse afname van de overlast.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bron: NCRV Dokument

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.