Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dossiers jeugdzorg lastig terug te vinden

Volwassenen die meer willen weten over hun verleden als cliënt van jeugdzorg hebben grote moeite hun dossiers terug te vinden. De dossiers worden maar kort bewaard. De Raad voor de Kinderbescherming bijvoorbeeld vernietigt de meeste dossiers zodra de cliënt 24 jaar is geworden.
Dossiers jeugdzorg lastig terug te vinden
Foto: ANP Photo

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Nederlands Jeugd Instituut in opdracht van Stichting Steunfonds Pro Juventute Nederland. Het fonds financiert vernieuwende activiteiten voor kinderen en jongeren in problemen.

Bewaartermijn
Regelmatig kloppen mensen bij Pro Juventute aan die meer willen weten over hun problemen destijds. Ze zitten met vragen als wat er nou eigenlijk thuis aan de hand was, waarom ze uit huis zijn geplaatst of waarom er een hulpverlener over de vloer kwam.

De bewaartermijn van dossiers verschilt nogal per instantie. Ook blijkt vaak de archivering gebrekkig en hebben de vele fusies in de jeugdzorg het terugvinden van dossiers geen goed gedaan.

Overplaatsingen
Pro Juventute is geschrokken van de situatie. ‘Veel ex-cliënten van de jeugdzorg zijn geconfronteerd met diverse overplaatsingen en hebben meestal met meerdere instanties te maken gehad. Hun achtergrondinformatie, als die nog te vinden is, is daardoor vaak fragmentarisch’, aldus Ineke van der Zande, voorzitter van het steunfonds.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.