Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Donner vraagt werkplekken voor gehandicapten

Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) roept werkgevers op werkplekken te creëren voor mensen met een handicap. Hij zei donderdag verheugd te zijn dat nu zeventien ‘toonaangevende bedrijven’, zoals De Bijenkorf, GVB (Gemeentelijk Vervoer Bedrijf Amsterdam) en Dow Chemical, zich ondanks de economische crisis inspannen voor mensen met een lichamelijke en/of psychische beperking.
Donner vraagt werkplekken voor gehandicapten

Vorig jaar waren zeven grotere werkgevers, NS, Nuon, NXP, Philips, KPN, Ordina en Alliander, al bezig in (proef)projecten om mensen met een Wajong-uitkering of uit sociale werkplaatsen een nieuwe werkplek te geven.

Aangepaste functies

Donner juicht de toename van het aantal werkgevers met dit soort initiatieven toe. ‘Laat andere bedrijven kijken of zij dit voorbeeld kunnen volgen’, aldus de CDA-bewindsman. Met de projecten van de zeventien bedrijven kunnen volgens hem methodes worden ontwikkeld voor begeleiding van personeel met een handicap en om zonodig aangepaste functies te creëren, die bruikbaar zijn voor andere ondernemers.

Verplicht
SP-fractieleider Emile Roemer stelde donderdag dat ‘het softe stimuleringsbeleid’ om werkgevers meer gehandicapten in dienst te laten nemen, niet werkt. Hij herhaalde het standpunt van zijn partij dat bedrijven verplicht moeten worden mensen met een beperking aan te nemen. De SP betoogt al langer dat voor grotere bedrijven een quotum van 5 procent moet gelden.

Weinig bereid

De Tweede Kamer heeft vorig jaar ook toenmalig staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gevraagd of ze kan laten uittesten via proefprojecten in de sociale werkplaatsen of het helpt bedrijven meer te verplichten gehandicapten in dienst te nemen. Kamerbreed is er bezorgdheid, omdat werkgevers maar weinig bereid zouden zijn iemand met een beperking aan te nemen.

Verplichting
Momenteel lopen er verschillende proeven voor hervorming van de sociale werkvoorziening om meer gehandicapten aan een ‘gewone’ baan te helpen. Klijnsma heeft de Kamer gezegd dat met de projecten eerst wordt geprobeerd werkgevers meer te verleiden. Als dat geen effect heeft, zou aan een verplichting kunnen worden gedacht.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.