Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Doe dit werk vanuit je hart of doe het niet’

Schelden, lachen, knuffelen en koken, jongerenwerker Angelina van Samson is in haar werk vooral zichzelf. Het bracht haar tot runner-up Sociaal Werker 2012. ‘Veel jongeren die ik heb grootgebracht, zijn goed terechtgekomen.’
‘Doe dit werk vanuit je hart of doe het niet’

‘Ai mama, dat bedoelde je’. Dat zegt Angelina van Samson soms tegen haar moeder. In haar rebelse tijd, tussen haar veertiende en negentiende, was zij iedere dag en soms zelfs dagen achtereen op straat en dreef haar moeder tot wanhoop. Ze heeft goede herinneringen aan die tijd, maar zag ook veel mensen de vernieling ingaan. Een vriendin van haar werd voor haar ogen misbruikt, een vriend pleegde zelfmoord. Zelf rookte ze jointjes. Nu is haar eigen dochter zeventien.

 ‘Laatst was zij om twee uur ’s nachts nog niet thuis. Ik belde haar en ze zei dat ze onderweg was. Uiteindelijk was ze er pas om vijf uur. Ik heb de hele nacht wakker gelegen. Ik heb haar Blackberry afgepakt. De ellende die ik gezien heb, wil ik voor anderen voorkomen. Voor ‘mijn jongeren’ en voor mijn kinderen.’

Gedreven
Angelina van Samson, jongerenwerker bij Stichting Netwerkin Hoorn, werd tijdens het Welzijnsdebat uitgeroepen tot runner-up Sociaal Werker 2011. Ze ervaart het als steuntje in de rug, die maakt dat ze haar overuren, lage salaris, dingen die haar hoofdpijn bezorgen vergeet. Niet dat ze zich niet gewaardeerd voelde, vooral door ‘haar jongeren’ en hun ouders. En dat terwijl ze ontzettend veel van haar werk houdt. ‘Ik ben een gelukkig mens. Ik kan helemaal mezelf zijn: Angelina, een vrouw, geen sterke vrouw, maar gewoon een vrouw, met goede dagen en met slechte dagen, gevormd door haar mooie maar harde jeugd en de jaren die daarop volgden.’Bourgondisch, gedreven, vol passie. De laatste week van vorig jaar was ze vrijwel  dagelijks in ‘haar’ wijkcentrum De Cogge, in Risdam- Noord, waar ze meer tijd doorbrengt dan thuis . ‘ik slaap er nog net niet’.

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 1/2, februari 2012.

4 REACTIES

  1. Vindt ik ook.De verpleegkunde bloed uit omdat stets meer van zulke collegas afhaken.Jammer ik ben ook afgehaakt en ik ben nou werzaam in een organisatie. Waar mijn qualiteiten wel boven regels en protocollen staan.Sterker nog omdat wij zo laagdrempelijk zijn kregen wij ook nog de messte mensen die totaal uitgekotst zijn binnen de reguliere GGZ.En deze mensen gaan vooruit en dat nog voor een fraktie van de kosten wat de reguliere GGZ vraagd.
    Met vriendelijke groet

  2. Lees alle reacties
  3. Mevr van Samson is een begrip in de Risdam….ze heeft een zeer goede invloed op de jongeren hier…gelukkig maar!!ze houdt ze in het gereel en zij hebben grote respekt voor haar.
    Ook de ouders hebben groot respekt voor haar…zij vult aan waar de ouders niet meer verder komen met hun kids!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.