Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dilemma jeugdhulpverlener als rechter “nee” zegt

Volgens de Inspectie Jeugdzorg hebben Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant en jeugdzorg instelling Oosterpoort fouten gemaakt bij het toezicht op twee meisjes die vorig jaar werden aangevallen door de hond van hun vader. ‘De rechter is twee keer gevraagd om de kinderen uit huis te plaatsen.’
Vóór het incident is twee keer aan de rechter gevraagd om kinderen uit huis te plaatsen
Vóór het incident is twee keer aan de rechter gevraagd om kinderen uit huis te plaatsen - Foto: ANP XTRA

Twee kinderen, die onder toezicht van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant stonden, zijn vorig jaar gewond geraakt bij een aanval van de hond in het huis van hun vader. De Inspectie Jeugdzorg oordeelt na onderzoek dat Bureau Jeugdzorg de veiligheidsrisico’s voor de twee kinderen onvoldoende in kaart heeft gebracht. Volgens de Inspectie heeft ook jeugdzorg instelling Oosterpoort onvoldoende gedaan om de risico’s in het gescheiden gezin te beperken. De inspectie verwacht van beide instanties verbeteringen.

Bureau Jeugdzorg

De zusjes waren alleen gelaten in het chalet van hun vader op een bungalowpark. Ze werden aangevallen nadat ze het hok van de hond hadden geopend. Daarbij raakten ze gewond. Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant was al twee jaar betrokken bij het toezicht op het gezin. De vader kreeg opvoedondersteuning.

Jeugdwerkers gaan straks heftige situaties in gezinnen meemaken, vreest Ingrid Wood van de Belangenvereniging van Medewerkers in de Jeugdzorg (BMJ). ‘We moeten inzetten op eigen kracht, maar dat gaat lang niet altijd op.’ Lees meer>>

Dilemma’s

Directeur Gerco Schep van stichting Oosterpoort zegt dat de risico’s wél zijn onderkend. Hij wijst er op dat voorafgaand aan het incident, twee keer is gevraagd aan de rechter om de kinderen uit huis te plaatsen. De rechter wees die verzoeken af. Directeur Schep zegt bij de inspectie aandacht te hebben gevraagd voor de dilemma’s waarin de jeugdhulpverleners komen, als het wettelijke gezag niet ingaat op het professionele oordeel van de instelling.

Verscherpt toezicht

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant erkent dat het gevaar van de honden over het hoofd is gezien. Regiodirecteur Ilse van Dalen zegt dat maatregelen worden genomen. BJZ Noord-Brabant stond al onder verscherpt toezicht van de inspectie. Twee inspecties hebben eerder duidelijk gemaakt dat de uitvoering van de kinderbescherming en jeugdreclassering niet op orde is.

Congres Jeugdzorg 2015: een succesvolle samenwerking tussen gemeenten en aanbieders. 23 april 2015, Postillion Hotel, Bunnik. De eerste resultaten van het onderzoek van Kinderombudsman Marc Dullaert worden bekend gemaakt. Schrijf je in>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.