Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dijksma past regels gastouders aan

De lijst met diploma's die geldig zijn voor gastouderopvang wordt uitgebreid. Minder gastouders hoeven daarom een aanvullende opleiding te volgen. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Dijksma past regels gastouders aan

Bovendien kondigt ze aan het toezicht op de kwaliteit van de opleidingen te verscherpen. Daarmee wil ze fraude voorkomen. Dijksma heeft de maatregelen genomen na overleg met ouders, gastouders en gastouderbureaus over de nieuwe wet Kinderopvang die op 1 januari ingaat. In die gesprekken was haar duidelijk geworden dat er gastouderbureaus zijn die alleen maar uit zijn op gemeenschapsgeld en daarbij de kwaliteit uit het oog verliezen. ‘De overheid geeft alleen financiële ondersteuning als kinderopvang aan de juiste kwaliteitseisen voldoet’, zegt ze.

Taaltoets
Vanaf het nieuwe jaar moeten gastouders aan strengere eisen voldoen. Ze moeten kunnen aantonen dat ze pedagogische kennis hebben, een taaltoets doen en over een EHBO-diploma beschikken. Als die eisen voor 1 september niet worden gehaald, dan moeten ouders de toeslag die zij maandelijks van de Belastingdienst ontvangen, terugbetalen.

Scherp toezien
Volgens de staatssecretaris is de nieuwe wet er op gericht om kinderen te laten opvangen door gekwalificeerde gastouders. De Inspectie zal volgens haar dan ook scherp toezien op de kwaliteit van de opleidingen en ook letten op de deskundigheid van het personeel.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.