Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitale leergang helpt leefbaarheid te verbeteren

Kennisinstituut MOVISIE wil het onderwerp leefbaarheid dichter bij de burgers brengen. Daarom komt in april de digitale Leergang Leefbaarheid online. De brochures van de Leergang Leefbaarheid zijn een praktische handreiking voor onder andere sociale professionals en gemeenten.
Digitale leergang helpt leefbaarheid te verbeteren

Door Esther van Andel – De digitale Leergang Leefbaarheid kan gemeenten, woningcorporaties, politie, welzijnswerkers en andere sociale professionals helpen om bepaalde vraagstukken concreet aan te pakken. De website bevat informatie over leefbaarheid en behandelt daarnaast vier modules.

Modules
De modules gaan over samenlevingsopbouw, multifunctionele accommodaties, sociale veiligheid en radicalisering. ‘Aan elke module is een praktische en beknopte handreiking gekoppeld. Deze staan vol met praktijkvoorbeelden, methodieken en aanbevelingen, waarmee sociale professionals en in het geval van sociale veiligheid ook bewoners aan de slag kunnen’, zegt Silke van Arum van MOVISIE.

‘Deze handreikingen zijn sinds 2007 verkrijgbaar bij MOVISIE, nu zijn ze ook digitaal voorhanden en dus veel breder toegankelijk’, zegt Van Arum. De brochure ‘Leefbaarheid als ambacht’, een uitgave van het voormalige NIZW en geschreven door Van Arum, is de voorloper geweest van die handreikingen.

Aanleiding digitale leergang
Aanleiding om de brochures online te publiceren is de grote vraag ernaar vanuit ‘het veld’. Van Arum: ‘Een multifunctionele accommodatie heeft bijvoorbeeld niet alleen met het beschikbaar stellen van een fysieke voorziening te maken. Om de leefbaarheid te vergroten moet er een samenwerking tussen verschillende gebruikers van die accommodatie ontstaan. Zonder die samenwerking is multifunctionaliteit immers een betekenisloze frase. Het bouwen aan die samenwerking heeft daarmee alles met leefbaarheid en welzijn te maken. Dit geldt ook voor de andere modules binnen de leergang.’

Doel
De digitale leergang heeft als doel om kennis te verspreiden en lokale voorbeelden uit de praktijk te delen. ‘Waar gaat het goed? Wat gaat minder goed? Welke voorbeelden kunnen inspireren? Sociale professionals die werken aan leefbaarheid kunnen hiermee zichzelf een spiegel voorhouden. Bovendien kunnen de goede praktijkvoorbeelden voor agendasetting zorgen.’

Training
‘We willen op dit moment vooral kennis uitwisselen, niet zo zeer training geven, waar het woord leergang mee associeert. Als er veel vraag naar trainingen is, zullen we een cursus ontwikkelen’, zegt Van Arum. Medio april is de Leergang Leefbaarheid te bekijken op

www.movisie.nl/leergangleefbaarheid

.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.