Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dierenbeschermers kunnen huiselijk geweld melden’

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) moet ook de dierenbeschermers betrekken bij zijn aanpak van huiselijk geweld. Dat zei voorzitter Frank Dales van de Dierenbescherming woensdag. 'Wij komen bij zo veel mensen over de vloer. Daar moet de politiek gebruik van maken', aldus Dales.
'Dierenbeschermers kunnen huiselijk geweld melden'

Woensdag praat de Dierenbescherming op een congres in Utrecht met hulpverleners over hoe zij op dit terrein kunnen samenwerken. Ook presenteert Marie-José Enders-Slegers van de Universiteit Utrecht haar onderzoek naar de verbanden tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. Uit dat onderzoek blijkt dat deze vormen van geweld hand in hand gaan. Ook zijn kinderen die dieren mishandelen, niet zelden op weg naar ernstige geweldsdelicten.

Doodzonde
Dales vindt dat ook hulpverleners aan de Dierenbescherming moeten melden als zij zien dat in een situatie van huiselijk geweld ook dieren betrokken zijn. ‘Het is doodzonde dat dit nu nog niet gebeurt’, aldus Dales. In het buitenland zijn al tal van maatregelen genomen om in te grijpen wanneer wreedheid tegen dieren wordt geconstateerd.

Rompslomp
Volgens de directeur doen hulpverleners nu incidenteel melding van dierenmishandeling, maar hebben zij vaak oogkleppen op. ‘Vaak zien mensen wel wat, maar zijn ze bang om iets te melden, omdat hun dan een enorme rompslomp aan bureaucratie te wachten staat. Ook hier moet de politiek wat aan veranderen.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.