Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Diekstra publiceert video van diefstal in verzorgingshuis

Psycholoog René Diekstra heeft beelden gepubliceerd waarop te zien is hoe een bejaard familielid in een verzorgingshuis bestolen wordt. De beelden zijn te zien op de website DailyChannelTV.com. Op de opnames is zien hoe een personeelslid, na de vrouw eerst op het toilet te hebben gezet, de portemonnee uit haar tas pakte en daar geld uithaalde.
Diekstra publiceert video van diefstal in verzorgingshuis

Diekstra meldde begin deze maand al over de beelden te beschikken. Nadat het geld dat familie regelmatig in de portemonnee van de oude vrouw deed voor dagelijkse uitgaven steeds wel heel erg snel opraakte, bracht de familie een opnameapparaatje aan. De psycholoog stelt geschokt te zijn door commentaren van onder meer de politie, dat nergens zoveel wordt gestolen als in verzorgingshuizen, maar dat bewijs steeds ontbreekt. Een oproep begin deze maand aan mensen met soortgelijke ervaringen om zich te melden, leverde volgens de psycholoog al honderden e-mails op.

Aangifte
Diekstra deed aangifte van de roof in het verzorgingshuis in de regio Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten de zaak in behandeling te hebben en nog een aangifte te hebben ontvangen. Het OM is overigens niet blij dat mensen dergelijke beelden op internet zetten, ook al is de dader onherkenbaar, zo stelt een woordvoerster. Eerder kondigde de Vereniging Eigen Huis aan beelden van inbrekers online te zetten.

(Het deel met de verborgen camera begint bij 2.30 minuten)

Bron: ANP

11 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik wil het probleem niet onderschatten en ik vind een serieuze aanpak noodzakelijk maar ik kan uit het filmpje niet met zekerheid concluderen dat de verpleger geld steelt (is het ook mogelijk dat mevrouw aan hem heeft gevraagd iets uit haar tas te pakken, nv medicatie o.i.d?).
  We moeten wel ervoor waken dat mensen niet onterecht worden beschuldigd. Met dergelijke ‘zelfrichting” wordt het risico hierop wel vergroot.

 3. Mogelijk aan de late kant, maar bij mijn moeder wordt zo nu en dan kleding gestolen uit haar kledingkast, meestal nog nieuw. Een keer gemeld aan de leiding, maar er is toch weer gestolen. Mijn moeder wil dit nu niet weer opnieuw melden, want zegt ze : Het helpt geen zier. Zijn er in de achterliggende periode nog nieuwe ontwikkleingen geweest waar ik mogelijk met dit verhaal wel tot acties kan komen?
  Met vriendelijke groet,
  Gerard Heukels

 4. Vergeet u ook de directies niet van de verzorgingshuizen. Ik heb vanaf 1976 in verzorgingshuizen gewerkt. En ik heb regelmatig meegemaakt dat de directie van een verzorgingshuis zich verijkte aan de bewoners.Vooral gebeurde dit vooral in de jaren 70 en 80.
  Ik vond het altijd erg vreemd dat een directeur een vreselijk groot en luxe huis kon kopen.
  Het is dus niet alleen het personeel wat de diefstal pleegt, maar de leiding is er ook niet altijd vies van.

 5. Mijn moeder heeft van september 2007 tot haar dood in september 2010 in het verpleeghuis Nebo in Den Haag gewoond. Toen zij nog op de open afdeling verbleef zorgden wij steeds dat zij geld in haar portemonnaie had. Dat was er steeds weer uit zonder duidelijke besteding. In die zelfde periode verdween haar gouden ring met parel. Na melding werd geadviseerd om aangifte te doen. Dit is wel gebeurd maar we hebben nooit meer iets vernomen. Later is mijn moeder overgeplaatst naar een gesloten afdeling. Daar is eerst haar bril gestolen. Die is door het Nebo vergoed. Later verdween haar gouden horloge, waarvoor na melding bij de leiding weer aangifte is gedaan. Ook van deze aangifte hebben we nooit meer iets gehoord. Wel kregen we van het Nebo te horen dat het beter was om geen sieraden te dragen. Dit is toch een beetje de weg van de minste weerstand. Mijn indruk is in alle gevallen geweest dat men er niet de moeite voor wilde doen om dit probleem aan te pakken. Wellicht dat door het initiatief van de heer Diekstra de wetgeving hier op wordt aangepast.
  Voor ons te laat, maar voor vele ouderen wellichtr een verbetering.

 6. Er wordt ook al heel veel jaren gestolen in verzorgings/verpleeghuisen. Mijn moeder overleed in 1975 in Insula Dei Arnem. Ze had daar al eerder haar sieraden, die zie niet permanent droeg, aan ons (de kinderen) meegegeven, want zei ze: ze stelen hier. Sommige mensen hadden daar problemen met hun kortetermijn geheugen; wij (de kinderen) namen aan dat het verhaal een broodje aap verhaal was. Niet dus…..mijn moeder overleed, wij namen afscheid van haar in het verpleeghuis, de sieraden die ze altijd droeg, wilden wij niet bij haar weghalen; ze was altijd graag mooi en wij wilden dat zo laten! 1 dag later lag ze opgebaard in een rouwcentrum; alle siereaden bleken verdwenen. Het verpleeghuis claimde dat ze daar was weggegaan met de sieraden nog om, de begrafenisonderneming claimde dat ze zonder sieraden was opgehaald. Ik heb er nog altijd een naar gevoel over.

 7. Mijn moeder is overleden, maar ik heb het zelfde meegemaakt.
  Geld weg en op het laatst haar gouden armband dat ze zelf niet van haar arm kon krijgen.
  Ik ben naar het afdelingshoofd gegaan die zij dat het misschien met de was was weggeraakt men zou er naar kijken.
  Nooit meer iets van gehoord!

 8. Graag wil ik ook nog even reageren op dit artikel.
  Onze moeder zat al 2 jaar in het verzorgingshuis, tot ieders tevredenheid totdat er een mannelijke verpleger bij kwam.
  Na een paar dagen zei moeder wel dat hij niet aardig was en vaak s’nachts tekeer ging als ze weer eens belde.
  Maar dan denk je, ach, het zal wel mee vallen, maar moeder was wel oud maar nog niet dement of gek, dus wij gingen ook beter opletten.
  De eerste keer dat wij iets merkten was omdat moeder aangaf dat ze haar wekelijkse
  Douche beurt niet gehad had. Ik meteen aan de bel getrokken bij de hoofdverpleegkundige en die riep de betreffende verpleger erbij en die zei op een heel lief toontje, maar mevrouw, we hebben u toch net lekker gedoucht? Nee, zei moeder en ik geloofde haar omdat er geen natte handdoek of washandje te bekennen was en het douche putje was droog.
  Het tweede incident was dat bij moeder plotseling aaneengeregen rietjes op tafel lagen, en toen ik daar naar vroeg zei moeder dat “hij” dat had gedaan, moeder kon dit ook niet meer met haar vingers. Maar bij navraag beweerde hij dat moeder vergeetachtig was en dat ze dat zelf gedaan had. Hij wilde doen voorkomen alsof moeder dement was.
  Het derde incident was dat voor de paasdagen wij regelmatig lekkere chocolade paaseitjes meenamen voor moeder die als sneeuw voor de zon verdwenen. Als ik vroeg aan moeder of ze de eitjes zo lekker vond, zei ze… ik heb er nog geen een gegeten.
  Dit hebben wij gemeld bij het hoofd van de instelling, maar die wuifden het weg, want het was zo’n aardige man.
  Mijn dochter heeft toen net als u een soort recordertje, wat aan gaat bij beweging, boven op de kast gezet, maar helaas had de verpleger toen geen dienst en hoorden we alleen maar aardige verpleegsters.
  Mijn zus heeft een aanklacht ingediend, maar kort erna is moeder overleden. Ze is 99 jaar geworden en wij waren er heel vaak.
  Voor zover ik weet was er daarom niets belangrijks gestolen, en ze had nooit veel geld bij zich.
  Nu, 1.5 jaar later heb ik vernomen dat de verpleger opgepakt is en ontslagen is omdat hij steeds meer ging stelen bij andere bewoners. Dat het nog zolang heeft geduurd is een schande.
  Wat gebeurt er bij mensen die niet 4 keer in de week iemand op bezoek krijgen?
  En gaat deze man weer gewoon verder in een andere instelling?
  M.v.gr.
  Maria

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.