Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Deze maand in Zorg + Welzijn magazine

Zorg + Welzijn is in een nieuw jasje gestoken. We hebben natuurlijk niet alleen een het logo en her en der een kleurtje veranderd. De afgelopen maanden heeft de redactie onder aanvoering van onze nieuwe hoofdredacteur Piet-Hein Peeters het magazine goed onder handen genomen.
Deze maand in Zorg + Welzijn magazine

Zo zijn er rubrieken waarvan we afscheid hebben genomen. Maar daarvoor in de plaats komen frisse, nieuwe rubrieken zoals het keukentafelgesprek met sociale professionals, Digitalia over nieuwe digitale ontwikkelingen, de columns van Publieke Waarden en de Sprekende Mantelzorgers en nog veel meer.

Natuurlijk kunt u van ons ook de vaste achtergrondverhalen, onderzoeken en interviews verwachten. Wat staat er deze maand in het magazine?

In de Praktijk: Armoede gaat vanzelf

‘Elke week kom ik hier met knikkende knieën binnen.’ Adriane, 59 jaar, bezoekt nu anderhalve maand wekelijks de voedselbank. ‘Het voelt heel vervelend, ik schaam me verschrikkelijk.’

Interview met Andries Baart, hoogleraar ‘presentie en zorg’

In theorie en op papier is het helder: zorg en welzijn dichtbij, op maat, vanuit de cliënt. Maar gaat het in de praktijk zo werken? Andries Baart twijfelt. ‘Ik vraag me af of dit transitiebeleid echt bedoeld is om mensen te helpen.’

Onderzoek: Doel en effect van sociale wijkteams vaak onduidelijk

Gemeenten rekenen sociale wijkteams vooral af op kostenvermindering. Of ze inhoudelijk effectief zijn, wordt nauwelijks aangetoond. Vaak ontbreekt vooraf een heldere, concrete visie op de doelen van de wijkteams. De beleidsnota’s zijn te algemeen en missen een lokale inkleuring, aldus Vasco Lub en Silke van Arum. Lees meer >>

Jeugdzorg: Komt een kind bij de dokter

De zorg voor kinderen en jongeren met een lichte verstandelijke beperking valt vanaf volgend jaar onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Ze hebben hun professionele hulp vaak hard nodig. Hoe zorg je voor goede ondersteuning van deze kinderen en hun omgeving?

Interview: Mensen uit de dagbesteding kunnen aan de slag in de wijk

De overgang van de begeleiding uit de AWBZ naar gemeenten en de uitvoering van de nieuwe Participatiewet moeten in elkaar grijpen. Maar de meeste gemeenten zijn nog maar net begonnen met gesprekken over de meest kwetsbare groep mensen: zij die werken in de arbeidsmatige dagbesteding.

Venray in verandering deel 1: Hoe de gemeente haar jeugdzorg leert kennen

Hoe bereidt de gemeente Venray zich voor op de transities? Deel 1 van een serie. Waarin de wethouder en ambtenaren kennismaken met vrijgevestigde jeugdzorgaanbieders. ‘Jullie zijn een lastige groep voor ons.’

Interview: Antoinet Wijnakker, Sociaal Werker van het Jaar 2013

‘Het ligt aan de ander’ bestaat niet voor Antoinet Wijnakker. ‘Iedereen kan veranderen. Soms hebben mensen ondersteuning nodig. Daar zijn wij voor.’ Antoinet werd tijdens het Welzijnsdebat op 3 december 2013 gekozen tot Sociaal Werker van het Jaar.

Onzekerheid op de werkvloer: hou ik mijn baan?

Bij de meeste zorg- en welzijnsintellingen zijn (dreigende) reorganisaties en ontslagrondes aan de orde van de dag. En die brengen veel onzekerheid met zich mee. Wat doet dat met je als medewerker? Lees meer>>

Interview: ‘We moeten de mantelzorg verdunnen’

Vrijwilligerswerk en mantelzorg hebben de toekomst. Wil het kabinet. De samenleving, die al die informele zorg moet oppakken, zoekt naar een antwoord. Professionals zouden hierbij mantelzorgers als partner moeten zien, zeggen Alice de Boer en Mirjam de Klerk van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Zij deden onderzoek naar inzet van informele zorg.

Burgerkracht: De ups en downs van het burgerinitiatief

‘Bij bijeenkomsten spreken de vertegenwoordigers van de gemeente mooie woorden, maar ze kunnen maar weinig bijdragen aan bewonersinitiatieven. En ze weten het succes ook niet optimaal te benutten.’ DoorDeWijks bestaat drie jaar. Vanzelf gaat het niet.

 

Abonneren op Zorg + Welzijn magazine? Lees hier meer >>

1 REACTIE

  1. Reactie op interview met wethouder Jansen gemeente Venray: ik ben regiomanager Bureau Jeugdzorg Noord Limburg. In najaar 2012 (!!!) heb ik frequent contact gehad met de transitieambtenaar van de gemeente Venray. Hij heeft onze plannen, anticiperend op transitie en transformatie, met veel enthousiasme ontvangen. Veel uit ons plan is inmiddels terug te vinden in de gemeentelijke plannen. Vreemde reactie van Twan Jansen dat hij in febr 2014 vond, dat wij onvoldoende anticipeerden en heel vervelend voor onze beeldvorming. Ik zou hoor en wederhoor bijzonder op prijs stellen.
    Louis Lena

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.