Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze apps maken het werk van sociaal werkers een stuk eenvoudiger

Apps kunnen het werk van sociaal werkers gemakkelijker maken, kunnen hen helpen risico's beter in te schatten en kunnen sociaal werkers helpen beter voor zichzelf te zorgen. We zetten een aantal handige apps voor je op een rij.
Bron: Unsplash.

Privacy-tips bij gebruik apps

Eerst: volg altijd deze tips als je apps gebruikt om je eigen privacy en die van je cliënt te beschermen:

  • Kies apps die voldoen aan de relevante privacywetten en -normen.
  • Controleer of de app gegevens versleutelt, duidelijk aangeeft hoe ze gegevens verzamelen en gebruiken, en of ze toegang van derden tot gegevens beperken.
  • Vermijd het gebruik van apps die niet transparant zijn over hun privacybeleid.
  • Controleer waar de gegevens worden opgeslagen en hoe lang ze worden bewaard.
  • Zorg ervoor dat de app regelmatig back-ups maakt om gegevensverlies te voorkomen.
  • Bescherm de toegang tot de app met sterke wachtwoorden of andere vormen van authenticatie.
  • Stel indien mogelijk tweefactorauthenticatie in om extra beveiliging te bieden.

Apps voor jou als hulpverlener

1. Veilig op huisbezoek

De app Veilig Huisbezoek helpt je voordat je op huisbezoek gaat een inschatting te maken van de risico’s die je loopt. Zo kun je de juiste voorzorgsmaatregelen treffen. Na het invullen van een vragenlijst krijg je direct een praktisch advies. Maar ga ook altijd na welke ondersteuning jouw organisatie biedt, welke maatregelen al door je werkgever zijn genomen en vertrouw eenmaal ter plaatse altijd op je eigen gevoel. De app Veilig Huisbezoek is gebaseerd op de Checklist Agressie Risico Inschatting Huisbezoek (ARIH).

App voor Android
App voor IOS

2. Notities en documentatie

Apps zoals Evernote of OneNote zijn handig voor het snel maken van notities tijdens gesprekken en het organiseren van belangrijke documenten. Je kunt notities nog nuttiger maken door tekst, afbeeldingen, geluid, scans, PDF’s en documenten toe te voegen.

Evernote 
OneNote

3. Vertaal-apps

Sociaal werkers die werken met cliënten van verschillende culturele achtergronden kunnen baat hebben bij vertaal-apps, zoals Google Translate, om taalbarrières te overwinnen.

App voor Android
App voor Apple

4. Jouw eigen gezondheid en welzijn

Apps zoals Headspace of Calm kunnen sociaal werkers helpen bij het beheren van stress en het bevorderen van hun eigen welzijn.

Met Calm krijg je oefeningen voor bijvoorbeeld een betere focus, omgaan met stress, angst en paniek, omgaan met emoties, zorgen-voor-jezelf (self-care), innerlijke rust en werken aan je zelfbeeld.

In Headspace worden met animaties meditatietechnieken uitgelegd. Waarom doe je het en hoe mediteer je, wat kom je zoal tegen aan obstakels en hoe ga je over die hordes heen?

Headspace
Calm 

5. Inzicht in je arbeidsrechten

Met de gratis app Cao Sociaal Werk heb je de Cao Sociaal Werk altijd bij de hand. Inclusief handige tools voor ontwikkeling, professionalisering en inzetbaarheid.

Centrale thema’s uit de Cao Sociaal Werk, zoals duurzame inzetbaarheid, keuzevrijheid en dialoog tussen werkgever en werknemer, komen terug in de app. Er is een versie voor Android en iOS.

Wat kun je ermee?

De initiatiefnemers vertellen op www.sociaalwerk-werkt.nl/werkgevers/cao-app-sociaal-werk meer over de voordelen van de Cao-app Sociaal Werk:

  • ‘Snel zoeken in de Cao Sociaal Werk. Teksten markeren en doormailen.
  • Antwoord vinden op de meest gestelde vragen over de cao.
  • Medewerkers snel verder helpen bij vragen over bijvoorbeeld Loopbaanbudget (LBB), Individueel Keuzebudget (IKB) en ontwikkeling.
  • Met de Goed gesprek-tool van een ontwikkelgesprek een goed gesprek aangaan.’

6. Antwoorden op ethische vragen

Hoe zit het met privacy in de samenwerking met je cliënt? Hoe handel je binnen de ruimte die je als sociaal werker hebt zelfstandig én professioneel verantwoord? Wanneer doe je het goede? Beroepsvereniging BPSW lanceerde op World Social Work Day, 21 maart 2023, de beroepsethiek-app voor sociaal werkers.

Kijk hier voor meer informatie en een korte introductie in 30 seconden.

Blijf op de hoogte van de laatste praktische inzichten voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

App voor IOS
App voor Android  

Wat we verder schreven over apps binnen het sociaal domein:

  1. Digitalisering in het sociaal domein; zo ga je voortvarend aan de slag
  2. ‘Sociaal werkers zitten op digitaal goud
  3. Wildgroei aan apps in de zorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.