Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Den Haag: voorlichting over meisjesbesnijdenis werkt

De gemeente Den Haag wil het project preventie Vrouwelijke Genitale Verminking definitief invoeren. Dat schrijft wethouder Van Alphen (Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie) aan de gemeenteraad. Volgens Van Alphen is de Haagse aanpak, om meisjesbesnijdenis via voorlichting en niet via repressie te voorkomen, een succes.
Den Haag: voorlichting over meisjesbesnijdenis werkt

De proef loopt dit jaar af maar de wethouder wil doorgaan met het geven van voorlichting. ‘Met voorlichting bereik je meer dan met repressie. Door gewoon uit te leggen dat het besnijden van vrouwen niet mag, niet hoeft en niet kan. Daarmee bereik je meer dan met het dreigen met straf. Dat heeft deze proef bewezen.’

Bespreekbaar
Het project heeft als doel besnijdenis bespreekbaar te maken, te signaleren en meer bewustwording te creëren. Dit gebeurt door voorlichting aan de doelgroep en aan professionals bij bijvoorbeeld Jeugdzorg, Justitie, gynaecologen en huisartsen. Ook zijn er huisbezoeken afgelegd en bijeenkomsten georganiseerd. Volgens de Hofstad zijn er 2500 mensen uit de doelgroep bereikt.

Risicolanden
Het voorlichtingsproject is eind 2006 gestart in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Tilburg. De zes grootste groepen uit risicolanden in Den Haag zijn: Soedan, Somalië, Ethiopië, Ghana, Nigeria en Siërra Leone. Het ministerie van VWS bekijkt in het najaar of er ook in 2010 middelen beschikbaar blijven. Als dit niet het geval is, is de gemeente Den Haag bereid zélf bij te dragen aan de kosten van voorlichting.

Lees ook het dossier ‘Genitale Verminking’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hieraanmelden.

Bron: Gemeente Den Haag/Foto: ANP/Rick Nederstigt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.