Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Den Haag in actie tegen drankprobleem ouderen

De gemeente Den Haag is maandag een campagne gestart tegen overmatig alcoholgebruik onder ouderen. Den Haag is de eerste stad die maatregelen neemt, nadat het Trimbos-instituut in juni vorig jaar de noodklok luidde over het fors stijgende aantal 55-plussers met drankproblemen.
Den Haag in actie tegen drankprobleem ouderen

De campagne bestaat uit een informatiepakket voor hulpverleners die werken met ouderen. Wethouder Bert van Alphen van Volksgezondheid, Welzijn en Emancipatie deelde maandag in zorgcentrum CoornhertCentrum het eerste pakket uit.

Symptomen
Volgens de Haagse GGD, die betrokken is bij de campagne, kunnen alcoholproblemen bij ouderen niet echt worden voorkomen maar is het belangrijk dat problemen in een vroeg stadium worden herkend. Dat is niet altijd even makkelijk, want veel symptomen die wijzen op een alcoholprobleem, zoals slecht slapen, vaak vallen en maag-darmproblemen zijn niet specifiek voor alcoholgebruik, aldus een woordvoerder van de GGD.

Forum
De wethouder nam maandag bij de start van de campagne deel aan een een forumgesprek over het onderwerp met onder andere een verslavingsarts, een vertegenwoordiger van de geestelijkegezondheidsinstelling Parnassia Bavo Groep en een oudere die zelf met een verslaving te kampen heeft.

Stille drinker
De groep ouderen met een alcoholprobleem worden ook wel de ‘stille drinkers’ genoemd. Volgens verslavingsarts Ronald Eschweiler speelt eenzaamheid een belangrijke factor in de problematiek. ‘Het alcoholprobleem bij ouderen is niet zichtbaar voor de maatschappij. Het zijn meestal niet de mensen die in de kroeg staan, maar degenen die uit eenzaamheid drinken om de dag door te komen.’ Volgens de arts verbergen veel ouderen uit schaamte hun probleem.

Vingertje
Volgens wethouder Van Alphen is de campagne geen anti-alcoholoffensief. ‘We zijn er niet om met het vingertje te wijzen en te zeggen, je mag niet meer drinken’, zei Van Alphen maandag tijdens de bijeenkomst. Volgens hem kan een borrel op zijn tijd. ‘Maar als je niet weet dat het vandaag maandag is, oftewel een beetje dement, en je weet niet meer hoeveel borreltjes je op hebt, dan is dat niet zo best’, aldus de wethouder.

Het Trimbos-instituut schatte vorig jaar zomer dat het aantal 55-plussers met alcoholproblemen tussen de 150.000 en 200.000 lag, tegen 100.000 tien jaar daarvoor. Naar aanleiding van deze cijfers zond Netwerk een reportage uit over alcoholverslaving onder de babyboom-generatie.  

Get Microsoft Silverlight

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.  

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.