Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dementiezorg ‘vergeten’ bij zorg in de wijk

De proef ‘Zorg in de wijk’ gaat ten koste van de gespecialiseerde zorg voor kwetsbare mensen. Met specialistische zorg voor dementie, oncologie en palliatieve zorg is geen rekening gehouden. Huisartsen en zorgaanbieders hebben grote zorgen.
Door de zorg terug te brengen naar één zorgorganisatie per wijk
Door de zorg terug te brengen naar één zorgorganisatie per wijk

Huisartsen Stad Utrecht (HUS) komen met een brandbrief aan Zilveren Kruis in opstand tegen een proef die de zorgverzekeraar wil doen met “Zorg in de wijk”. Door de wijkverpleegkundige zorg terug te brengen naar één zorgorganisatie per wijk, wil de zorgverzekeraar het zorgveld ‘overzichtelijker’ maken; meer zorg met minder administratieve rompslomp. ‘Een ernstige bedreiging voor de kwaliteit van de zorg en voor de keuzevrijheid van de patiënt’, schrijven de Utrechtse huisartsen.

Kort geding

De huisartsen zijn niet de enige zorgverleners die tegen de proef “Zorg in de wijk” in het geweer komen. Zorgorganisatie Careyn heeft een kort geding aangespannen tegen zorgverzekeraar Zilveren Kruis, dat donderdag 29 oktober dient in Den Haag. Zilveren Kruis wil per 1 januari 2016 in zes gemeenten met “Zorg in de wijk” beginnen. In Utrecht zou het experiment inhouden dat er 4 wijken worden geformeerd met elk één zorgaanbieder voor wijkverpleging en verzorging. Van de rond 50 zorgaanbieders in Utrecht blijven er nog 4 over, de rest kan geen zorg meer leveren voor Zilveren Kruis.

Er is extra geld nodig in het wijkverplegingsbudget voor casemanagers dementie. De inzet van deze specifieke taak voor wijkverpleegkundigen leidt tot verbetering van de zorg en minder last voor mantelzorgers. En het zorgt voor een besparing van de kosten, zelfs tot 50 procent. Lees meer>>

Minder zorg

Er zijn grote bezwaren tegen de proef. In de eerste plaats is volgens zorgverleners de kans groot dat cliënten minder zorg krijgen. Als zorg moet worden geleverd door wijkverpleegkundigen van een andere zorgorganisatie dan de organisatie die in de wijk werkt, krijgt die zorgaanbieder maar 75 procent van het zorgtarief vergoed. ‘Praktisch betekent het dat cliënten minder zorguren krijgen’, verduidelijkt Wim Knol, woordvoerder van zorgaanbieder Careyn.

Gespecialiseerde wijkverpleging

‘Een groot probleem is dat specialistische zorg “vergeten” is in dit experiment’, aldus Wim Knol van Careyn. ‘Niet alle zorgorganisaties hebben specifieke dementiezorg, oncologieverpleegkundigen of gespecialiseerde palliatieve zorg. Deze gespecialiseerde zorg moet dan weer op een andere manier worden georganiseerd en betaald. Terwijl gespecialiseerde wijkverpleging juist belangrijker wordt als mensen langer thuis wonen.’

Wijk

Volgens Zilveren Kruis moet de het experiment aantonen dat de administratieve last kan verminderen en de samenwerking in de zorgketen kan verbeteren als het ‘zorgveld’ duidelijker is met minder aanbieders.´Op deze manier is de zorg in de wijk alleen voor de zorgverzekeraar een financieel voordeel’, zegt Wim Knol. ‘Zorgvuldig opgebouwde samenwerking wordt juist doorbroken als weer nieuwe zorgverleners het over gaan nemen. Wij hebben vanaf het begin van de aankondiging van de proef gezegd dat we graag hierover willen overleggen. Wij erkennen dat het beter is met minder zorgaanbieders in de wijk te werken en met goed georganiseerde wijkregie. Belangrijk is dat de zorg aan cliënten er niet onder lijdt. Daarom hebben we het kort geding tegen de proef van Zilveren Kruis  aangespannen.´

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.