Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dekkingsgraad pensioenen Zorg en Welzijn daalt verder

De dekkingsgraad van het pensioenfonds Zorg en Welzijn is in augustus gedaald tot 94 procent. Dat is 9 procentpunt lager ten opzichte van juli. Daarmee komt de dekkingsgraad, die aangeeft of het vermogen van het fonds groot genoeg is om op termijn aan de verplichtingen te voldoen, nog verder onder het minimum van 105 procent dat De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vastgesteld.
Dekkingsgraad pensioenen Zorg en Welzijn daalt verder

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het pensioenfonds. Volgens Zorg en Welzijn, waar ruim 2 miljoen mensen bij zijn aangesloten, is de lagere dekkingsgraad toe te schrijven aan de dalende rente. Het pensioenfonds moet volgens het herstelplan in 2014 een dekkingsgraad van 105 procent hebben. Het fonds streeft zelf naar een dekkingsgraad van 125 procent of meer.

Waarde beleggingen gestegen

Opmerkelijk is dat de waarde van de beleggingen tot en met augustus is gestegen van 86,1 miljard eind december 2009 naar 96,5 miljard. Hierdoor stijgt de dekkingsgraad met tien procentpunt. Wel is de rente gedaald, waardoor de pensioenverplichtingen stijgen. Dit zorgt voor een daling van de dekkingsgraad met vierentwintig procentpunt. Het effect van de dalende rente is dus sterker dan dat van het stijgen van het vermogen, schrijft het pensioenfonds op zijn site.

Verdere daling verwacht
Zorg en Welzijn heeft nieuwe cijfers van het Actuarieel Genootschap over de gestegen levensverwachting niet verwerkt in de berekening van de dekkingsgraad. Volgens die prognoses gaan mensen langer leven in de toekomst, waardoor de verplichtingen van het fonds toenemen. Zorg en Welzijn verwacht dat de dekkingsgraad daardoor met 5 tot 6 procentpunt daalt. Het fonds bekijkt in het vierde kwartaal of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/infographic Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.