Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deel Romafamilie Utrecht tijdelijk onder dak

Het Leger des Heils in Utrecht heeft voor vier jonge kinderen van 2 tot 5 jaar van de Romafamilie Nicolich en hun vader en moeder nieuw tijdelijk onderdak geregeld. De rest van de familie, onder wie een oma en twee ooms, is geen andere huisvesting aangeboden.
Deel Romafamilie Utrecht tijdelijk onder dak

Zij moeten volgens het Leger zelf een oplossing vinden nu de gemeente Utrecht de familie per 1 januari de huur van een villa in De Meern heeft opgezegd. De familie, die op straat zwierf, mocht daar onder strikte voorwaarden gaan wonen, maar ze heeft zich niet aan de regels gehouden. Daarom heeft de gemeente een ontruimingsvergunning aangevraagd.


Vooruitgang

Het Leger begeleidt de familie al twee jaar en ziet ‘aantoonbare progressie in het functioneren van het gezin’. De organisatie respecteert het besluit van Utrecht om de huur op te zeggen, maar vindt het jammer dat daardoor de geboekte vooruitgang en het welzijn van de kinderen in gevaar komen. Bovendien heeft ieder mens, en zeker een gezin met jonge kinderen, recht op een dak boven het hoofd, is de leidraad van het Leger des Heils.

Intimidatie

Over de Romafamilie is in Utrecht politiek gekrakeel ontstaan. Een van de redenen om de huur op te zeggen was volgens de gemeente dat de familie een onderwijzeres van een van de kinderen had geïntimideerd en dat de school de politie bij een gesprek moest halen. Na vragen uit de politiek moest burgemeester Aleid Wolfsen echter inbinden: er was geen sprake van intimidatie geweest en ook was er geen politie bij het gesprek tussen de school en de familie.

Huisvesting

Of de gemeente nu een andere huuropzeggingsbrief aan de familie heeft gestuurd, is nog niet bekend. Het college zou deze week vragen daarover beantwoorden. Het nieuwe tijdelijke adres van het gezin is geheim. Het Leger vindt dat permanente huisvesting een zaak van de woningcorporaties is.

Bron: ANP/ANP-photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.