Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deel gemeenten krijgt geen extra budget jeugdzorg

Voor 72 gemeenten geldt dat zij een lager dan eerder berekend budget krijgen. Gemeenten krijgen vanaf 2015 vijf procent extra budget voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Dat schrijven staatssecretarissen Van Rijn en Teeven in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel gemeenten krijgt geen extra budget jeugdzorg
Foto: ANP Roos Koole

De verhoging van het totaalbudget voor jeugdzorg leidt er niet toe dat alle gemeenten meer budget krijgen, schrijven staatssecretaris Van Rijn van VWS en Teeven van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. ‘De verdeling over gemeenten is verbeterd omdat er scherper inzicht is over welke kinderen in zorg bij welke gemeente horen.’ De uitkomst van nieuwe budgetberekeningen is dat 330 van de 408 gemeenten een groter budget krijgen in vergelijking met de berekening van mei dit jaar. Daarvan krijgen 235 gemeenten zelfs meer dan 5 procent extra budget. Voor 72 gemeenten blijkt zij een lager budget krijgen omdat zij vanaf 1 januari 2015 voor minder kinderen hulp en zorg hoeven te organiseren en betalen.

Korting

Alle budgetten die nu in Nederland worden uitgegeven aan jeugdhulp, betaald uit de begroting van de ministeries van VWS en VenJ, de Zorgverzekeringswet en de AWBZ, gaan over naar de gemeenten. Daarop komt wel nog een korting van 120 miljoen in 2015 tot 450 miljoen in 2017. In mei 2014 wordt de definitieve verdeling voor 2015 vastgesteld op basis van de dan meest recente cijfers. Het over te hevelen budget is in de vernieuwde berekening met zo’n 5 procent verhoogd, naar 3,534 miljard euro. Dat komt vooral omdat de ggz-behandeling van ouders in relatie tot de problematiek van kinderen nog niet was meegenomen in de budgetraming.

Voorbereidingen

Met de nieuwe berekeningen willen de bewindslieden meer duidelijkheid geven aan alle 408 gemeenten over het budget voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering, waarover zij vanaf 1 januari 2015 beschikken. Met deze extra update van de budgetberekeningen ‘Kunnen gemeenten op volle kracht door met de voorbereidingen voor hun nieuwe jeugdhulptaken,’ schrijven Van Rijn en Teeven. ‘Afspraken tussen gemeenten en aanbieders over de continuïteit van zorg en ondersteuning voor kinderen en gezinnen kunnen hiermee afgemaakt worden.’

Vliegende brigades

Van Rijn en Teeven zijn van plan om de komende periode zogenoemde “vliegende brigades” met specialisten langs alle 41 jeugdzorg regio’s te sturen:  ‘Om voor gemeenten en zorgaanbieders de nieuwe berekeningen inzichtelijk te maken, zodat zij op volle kracht door kunnen met hun voorbereidingen op het nieuwe stelsel.’

 

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.