Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deel Bureaus Jeugdzorg laat steken vallen

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) stelt een ‘vliegende brigade van deskundigen’ in om provincies en Bureaus Jeugdzorg te helpen op twee terreinen de jeugdbescherming te verbeteren. Zo laat een deel van de Jeugdzorgbureaus steken vallen bij het terugplaatsen van kinderen die eerder uit hun ouderlijk huis zijn weggehaald.
Deel Bureaus Jeugdzorg laat steken vallen

De Raad voor de Kinderbescherming werd vorig jaar in ongeveer 40 procent van de terugplaatsingen niet op tijd en/of onvolledig geïnformeerd. Dat is een verbetering ten opzichte van 2008. Maar de Inspectie Jeugdzorg oordeelde dinsdag dat er ‘een grote kans aanwezig blijft dat kinderen naar huis gaan zonder dat de Raad deze beslissing vooraf heeft getoetst’.

Risico

Ook blijken vier Bureaus Jeugdzorg en twee landelijk werkende gezinsvoogdij-instellingen onvoldoende systematisch de risico’s te onderzoeken bij kinderen die onder hun toezicht zijn geplaatst. Bureau Jeugdzorg Amsterdam is het slechtst beoordeeld op dit punt en al in februari onder verscherpt toezicht geplaatst door de inspectiedienst.

Verbeterd

Volgens Rouvoet is de aanpak van risico’s voor onder toezicht geplaatste kinderen over het algemeen bij de in totaal achttien betrokken instellingen ‘duidelijk verbeterd’ ten opzichte van een jaar eerder. Met de provinciaalse bestuurders en directeuren van instellingen waar de kwaliteit nog onder de maat is, gaat de minister persoonlijk spreken en afspraken maken over nog dit jaar door te voeren verbeteringen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.