Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De perenbomenrij verbindt dorpsbewoners

Een heel gewone straat met een gewone rij bomen. Of toch niet? De perenbomen aan de Hoofdstraat-noord in het Drentse dorpje Gasselternijveen houden de bewoners flink bezig. Een paar keer per jaar werken zij zich gezamenlijk in het zweet. Met elkaar snoeien ze de perenbomen, plukken de peren en organiseren activiteiten rondom de perenbomenrij.
De perenbomenrij verbindt dorpsbewoners

Groen als middel om om te zien naar elkaar en contact met elkaar te hebben. Daar draait het om bij buurtvereniging Hoofdstraat-noord. Anda Vonk is als lid van de buurtvereniging nauw betrokken bij het reilen en zeilen rondom de perenbomenrij. ‘Vroeger was hier een vaartje voor de turf. Er werden perenbomen langs geplaatst voor de mensen in het dorp. Later is dat vaartje gedempt, maar de bomen zijn blijven staan,’ vertelt ze.

Campagne
De bomen waren verwaarloosd en hadden onderhoud nodig. Op verzoek van Landschapsbeheer Drenthe zijn de perenbomen sinds 1990 in beheer bij de straatbewoners zelf. In ruil voor onderhoud mogen de aanwonenden de hoogstamvruchten zelf houden. En het snoeien en oogsten leidde tot veel meer dan alleen een kistje peren. Vonk: ‘Een paar jaar geleden hadden we een superoogst. We besloten de peren ook te verkopen en begonnen met een stalletje langs de weg. Dat is uitgegroeid tot een grote campagne in het najaar.’

Perenbrunch
Zo is er de jaarlijkse perenbrunch. Dan pruttelen in veel keukens pannen vol stoofpeertjes en worden allerlei perengerechten gemaakt. Ook wordt de Gouden Peer uitgereikt om een harde werker in het zonnetje te zetten. ‘Afgelopen jaar was dat een 80-jarige man met Parkinson. Met behulp van zijn rollator hielp hij toch nog mee,’ vertelt Vonk.

Eenzaamheid
Ook wordt van de opbrengst uit de perenverkoop een lief- en leedpotje bijgehouden. Zijn er zieken of komen er nieuwe bewoners, dan krijgen zij uit dit potje een bloemetje. Bovendien ligt eenzaamheid onder ouderen minder snel op de loer, denkt Vonk. ‘Ouderen doen mee met activiteiten. En als ze niet zelf kunnen komen, dan worden ze opgehaald.’

Contact
Bomen snoeien, peren plukken, nestkastjes ophangen en krokusbollen planten: de activiteiten rondom de perenbomenrij brengen buurtbewoners met elkaar in contact. ‘Wij vinden het heel gewoon, maar voor mensen van buitenaf is het bijzonder. Ik denk dat in dit dorp onderling meer wordt gedeeld dan in een dorp met alleen de jaarlijkse barbecue. Er ontstaat sociale cohesie die er zonder de perenbomen denk ik niet was geweest. Dat is toch bijzonder in een tijd waarin veel mensen voor zichzelf leven.’

Appeltje
Voor het beheer van de Cultuurhistorische Perenbomenrij krijgt de buurtvereniging Hoofdstraat-noord een Appeltje van Oranje. Op 15 mei wordt het bijbehorende beeldje en een geldprijs van 15.000 euro uitgereikt door prinses Máxima. Een welkome prijs voor Gasselternijveen, dat in 2013 haar 350-jarig bestaan viert. Ook het project Samen Slimmer in Hardenberg en het project COOLzaad wonnen deze prijs. 

Bekijk hier het filmpje van het Oranje Fonds over de Perenbomerij:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.