Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De mondige patiënt, historische kijk op een mythe

Wie denkt dat de mondigheid van patiënten iets is van de informatiemaatschappij, zal in dit boek lezen dat dit niet het geval is. Historicus Snelders en hoogleraar publieksinformatie Meijman gaan op zoek naar ‘de wortels’ van de mondige patiënt. ‘Zegt u het maar, u bent de dokter’, blijkt een beleefdheidsformule, zo constateren de schrijvers. De patiënt heeft vaak al zelf een idee gevormd op basis van uiteenlopende informatiebronnen: familieleden, alternatieve genezers, media en voorlichtingsmateriaal.
De mondige patiënt

De autonome patiënt bleef echter tot eind twintigste eeuw verborgen. Hij schreeuwde niet om erkenning door overheid en artsen, maar probeerde gewoon te doen wat hij zelf wilde. Het verschil is dat in de huidige tijd de gezondheidsinformatie meer en meer in het openbaar komen en daarmee een collectief
goed worden. Sterker nog: gezondheidsinformatie wordt dwingender dan ooit opgedrongen.

Maar nog steeds doen mensen daarmee wat ze zelf willen en hebben ze zo hun eigen opvattingen.
Het boek geeft inzicht in het fenomeen ‘mondige patiënt’. Ook al lijkt het alsof mondigheid steeds belangrijker wordt, bijvoorbeeld met het oog op de E-gezondheidsontwikkelingen, mensen zijn altijd al hun eigen weg gegaan.

Auteur: Stephen Snelders en Frans J. Meijman
Uitgever: Bert Bakker, Amsterdam
Prijs: € 17,95

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.