Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De kunst van verbinden tegen eenzaamheid

Meer dan 1 miljoen mensen voelt zich sterk eenzaam. Scheiding is een belangrijke factor bij mensen die een sociaal isolement dreigen te komen. Vandaag is de Week tegen Eenzaamheid begonnen. Van 21 september tot 1 oktober laten tal van maatschappelijke organisaties zien wat zij doen tegen eenzaamheid.
foto Fotolia

Een op de drie mensen (30 procent) voelt zich matig eenzaam. Eenzaamheid komt bij mannen (8 procent) en vrouwen (9 procent) vrijwel even vaak voor. Uit onderzoek blijkt dat meer dan een miljoen Nederlanders zich sterk eenzaam voelt. Donderdag 21 september begint de week tegen eenzaamheid.

Week tegen Eenzaamheid

Meer dan veertig organisaties werken samen tegen eenzaamheid. De Week tegen Eenzaamheid heeft als motto “De kunst van het verbinden”. In het hele land worden zogenoemde ‘Kom erbij-activiteiten’ georganiseerd. Die activiteiten zijn op de website Samentegeneenzaamheid.nl per gemeente te vinden. Ook kun je zelf activiteiten aanbieden en daarvoor materiaal en ondersteuning krijgen via de samenwerkingsorganisatie Coalitie Erbij. Lees meer>>

Ouderen

Ongeveer 78 procent van de Nederlandse bevolking denkt dat eenzaamheid heel vaak voorkomt onder ouderen. Cijfers geven echter aan dat het percentage eenzamen onder 60-74 jarigen niet hoger is dan onder 18-59 jarigen. Eenzaamheid is dus niet leeftijdgebonden, maar het komt onder de alleroudsten meer voor. Vooral mensen van 75 jaar en ouder krijgen meer te maken met omstandigheden die eenzaamheid in de hand werken, zoals overlijden van de partner en fysieke of geestelijke beperkingen.

Scheiding

Ook onder jongere groepen mensen kan eenzaamheid toeslaan. Ernstige eenzaamheid komt bijvoorbeeld meer voor bij gescheiden mensen (20 procent) dan bij weduwen of weduwnaars (16 procent). Bijna 60 procent van de gescheiden mensen en weduwen of weduwnaars voelt zich eenzaam.

Sociaal isolement

Eenzaamheid kent verschillende varianten. Sociaal en emotioneel zijn de voornaamste. Emotionele eenzaamheid doet zich voor als iemand een intieme band mist met een of meerdere mensen. Meestal gaat het om de levenspartner. Bij sociale eenzaamheid draait het om het gebrek aan sociale contacten, het missen van vrienden, kennissen of collega’s. Wanneer iemand weinig of geen contacten heeft is er sprake van een sociaal isolement. Het is niet hetzelfde als eenzaamheid. Sociaal isolement is een situatie; eenzaamheid is een gevoel.

Lees hier meer over de activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.