Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De complexe wereld van de kinderrechter

Filmmakers Meral Uslu en Maria Mok kregen een unieke toestemming om te filmen achter de schermen van kinderrechtzittingen. Kinderrechters beslissen dagelijks over het lot van jonge delinquenten en slachtoffers van huiselijk geweld en verwaarlozing. Een complexe wereld vol dilemma’s, waarin het belang van het kind niet of nauwelijks eenduidig is vast te stellen. De lange wachtlijsten en de onmacht van hulpverleners maken het werk er niet bepaald makkelijk op.
De complexe wereld van de kinderrechter

NCRV Dokument zendt op maandag 7 maart de documentaire De kinderrechter uit. De dilemma’s van de kinderrechters zijn groot en de situatie van veel jonge delinquenten is vrij hopeloos. De zeventienjarige Younes zit vast vanwege een vermeende straatroof. Maar is het niet beter voor de welbespraakte puber om vrijgesproken te worden zodat hij zijn school kan afmaken in plaats van vast te zitten in de jeugdgevangenis?

En wat te doen met Teressa, die aangeeft dat ze door haar moeder letterlijk het huis is uitgeschopt en wier vader ook niet zo goed weet hoe hij zijn dochter moet opvangen? Tegen de kinderrechter zegt ze: ‘Natuurlijk hou ik van mijn moeder en mis ik haar. Maar sommige dingen kunnen gewoon niet. Bij mijn moeder blijven zou in de toekomst veel emotionele schade aanrichten’.

De camera volgt een zestal Nederlandse kinderrechters en hun jeugdige cliënten in de rechtszaal, in de gangen en de lift die vanuit het cellencomplex naar de rechtszaal leidt. De officier van justitie bespreekt de strafbare feiten en de gedaagden en hun vertegenwoordigers, ouder, advocaat of gezinsvoogd vertellen hun kant van de zaak. De kinderrechter doet vervolgens uitspraak.

lass=”readmore”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»

Bekijk hier de uitzending:  

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bron: NCRV Dokument

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.