Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Databank Antilliaanse probleemjeugd terug op tafel

Het kabinet gaat toch kijken naar de invoering van een databank met persoonsgegevens van Antilliaanse en Arubaanse probleemjongeren. De brief waarin de inmiddels opgestapte minister Ella Vogelaar van Integratie eerder deze week aankondigde dat ze afziet van deze index, wordt ingetrokken.
Databank Antilliaanse probleemjeugd terug op tafel

Dat kondigde vicepremier Wouter Bos vrijdag aan na afloop van de ministerraad. Sommige ministers willen volgens hem nader discussiëren over de consequenties van de Verwijsindex Antillianen. Een aantal collega’s heeft niet volledig de kans gehad erover te spreken, aldus Bos. Ook ligt er een advies van de Raad van State dat in het overleg moet worden betrokken. Het kabinet buigt zich opnieuw over de kwestie nu Eberhard van der Laan benoemd is tot minister van Wonen, Wijken en Integratie.

Discriminerend
Vogelaar kondigde eerder deze week tijdens een bezoek aan Curaçao onverwacht aan dat de omstreden verwijsindex er niet zou komen. De Nederlandse Antillen hebben zich altijd hevig verzet tegen de plannen, omdat registratie op basis van etniciteit volgens hen discriminerend is.

Onbestaanbaar
Een meerderheid van de Tweede Kamer en gemeenten waar veel Antillianen wonen, waren het niet eens met het besluit van Vogelaar om af te zien van een aparte databank voor Antilliaanse probleemjongeren. De regeringspartijen zijn er verdeeld over. Coalitiegenoot ChristenUnie noemde het registreren van etniciteit onbestaanbaar. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.