Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Daling aantal tbs-opleggingen onderzocht

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) laat onderzoeken hoe het komt dat rechters steeds minder vaak tbs met dwangverpleging opleggen aan verdachten. Ook wordt onderzoek gedaan naar de toenemende verblijfsduur in tbs-klinieken.
Daling aantal tbs-opleggingen onderzocht

De Tweede Kamer overlegt woensdag met Albayrak over het systeem van terbeschikkingstelling. Voorafgaand daaraan heeft de bewindsvrouw een brief gestuurd waarin ze ingaat op maatregelen die in de afgelopen jaren zijn genomen om het stelsel te verbeteren. Daarin meldt ze ook dat het aantal tbs-opleggingen daalt: van 183 in 2007 naar 118 vorig jaar. Mogelijk heeft dat te maken met het toenemend aantal verdachten dat weigert mee te werken aan psychiatrisch onderzoek om zo te voorkomen dat ze tbs krijgen.

Verblijfsduur korten
Tbs-patiënten blijken ook langer in een kliniek door te brengen. De verblijfsduur is opgelopen naar gemiddeld 8,4 jaar in 2008. In 2000 was dat nog vijf jaar. Albayrak wil weten wat de oorzaken daarvan zijn. Daarbij zal ze ook bekijken of er toch mogelijkheden zijn om de verblijfsduur in de kliniek in te korten zonder dat dit ten koste van de veiligheid gaat. ‘Het is niet ondenkbaar dat, met de nadruk op veiligheid en beveiliging, de aandacht voor de kwaliteit van de behandeling enigszins onder druk is komen te staan’, schrijft de PvdA-bewindsvrouw.

Misdrijf
Het tbs-systeem moet de samenleving beschermen tegen psychisch zieke mensen die een ernstig misdrijf hebben gepleegd en bij wie de kans op herhaling groot is. Het is de bedoeling dat tbs’ers na een periode van steeds uitgebreider verlof terugkeren in de samenleving.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) laat onderzoeken hoe het komt dat rechters steeds minder vaak tbs met dwangverpleging opleggen aan verdachten. Ook wordt onderzoek gedaan naar de toenemende verblijfsduur in tbs-klinieken.

Vertrouwenscrisis
De tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken mag inmiddels weer nieuwe patiënten opnemen, zo staat verder in de brief van Albayrak. De opnamestop is begin oktober opgeheven. Oldenkotte mocht sinds juni 2008 geen nieuwe tbs’ers meer opnemen, nadat een vertrouwenscrisis tussen de directie en het personeel uit de hand was gelopen. Een interim-bestuurder stelde orde op zaken. De kliniek neemt dit jaar naar verwachting vier nieuwe tbs’ers op.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP Marcel Antonisse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.