Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Daklozenopvang kan mensenstroom niet aan

Als niet snel wat wordt gedaan aan de honderden mensen zonder verblijfsvergunning die in Nederland op straat leven, krijgen de vier grote steden opnieuw te maken met problemen rond dak- en thuislozen. ‘De situatie wordt steeds schrijnender en wordt daarmee een probleem voor de veiligheid, openbare orde en volksgezondheid.’
Daklozenopvang kan mensenstroom niet aan

Dat stelt dominee Dick Couvée van de Pauluskerk in Rotterdam, een van de bekendste opvangplaatsen voor dak- en thuislozen in Nederland. Stichting LOS, het kenniscentrum voor mensen en organisaties die hulp bieden aan migranten zonder verblijfs¬vergunning, erkent het probleem. Volgens stafmedewerkster Rian Ederveen gaat het om duizenden mensen die op straat leven en dat aantal groeit gestaag.

Investering

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, hebben eind jaren 90 de dak- en thuislozen van de straat gehaald door voor tientallen miljoenen euro’s te investeren in hulp en begeleiding. Maar de kans is aanwezig dat die investering in openbare orde en veiligheid teniet wordt gedaan door de nieuwe stroom, waarschuwt Couvée.

Medische voorziening
‘Het waren toen weliswaar vooral autochtone drugsverslaafden en dat zijn deze vluchtelingen niet, maar wat doet het straatleven met ze als ze er in blijven hangen’, aldus de dominee. Hij constateert dat steeds meer (uitgeprocedeerde) asielzoekers een beroep doen op onder meer de medische voorzieningen van de Pauluskerk. Het gaat om mensen zonder verblijfspapieren van wie een deel, soms buiten hun schuld om, niet terug kan naar het land van herkomst.

Cliëntenstop

Volgens Ederveen kunnen verschillende opvangcentra het niet meer bolwerken: ‘Naast de vier grote steden neemt het aantal vluchtelingen ook toe in steden als Nijmegen en Eindhoven. Sommigen voeren een cliëntenstop in omdat vrijwilligers omvallen, overspannen raken.’

Nachtopvang

Ederveen en Couvée stellen dat de mensen al zijn gered als er meer nachtopvang komt. ‘Dat zou veel opvangcentra meer lucht geven’, aldus Ederveen. Couvée is geholpen als er in Rotterdam een opvang komt met ongeveer 100 bedden, zoals in Utrecht. Rotterdam wil daar niet aan en verwijst de dominee door naar het Rijk.

Bron: ANP/ANP-Photo/Robin Utrecht

2 REACTIES

  1. En in HOORN (nh) heeft de gemeenteraad in november 2011 UNANIEM aan de wethouder Sociale Zaken opdracht gegeven om vóór die winter problemen van de daklozenopvang op te lossen. Deze wethouder deed niets, behalve enkele maanden later een werkgroep instellen, die in augustus 2012 pas met een tussenrapport kwam. En vandaag 6-11-2012 is de heer Ruppert opnieuw aangesproken op zijn verantwoordelijkheid, en gaf hij te kennen er achter gekomen te zijn dat er inderdaad méér daklozen zijn in Hoorn en de regio Westfriesland (waarvoor Hoorn de centrumfunctie Maatschappelijke Opvang heeft). Hij is vandaag raadsbreed op z’n vingers getikt. Zelfs zijn eigen partij was er pissig over (ook over het niet eenmalig geld geven aan de voedselbank)…

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.