Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Daklozenopvang in vier grote steden sterk verbeterd

De hulpverlening aan daklozen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht is sterk verbeterd. Er zijn steeds meer daklozen in beeld, het aantal mensen met een hulpverleningstraject stijgt en er is minder overlast, zo meldt het Trimbos Instituut.
Daklozenopvang in vier grote steden sterk verbeterd

Deze resultaten blijken uit de Rapportage 2007 van de ‘Monitor Plan van aanpak maatschappelijke opvang’ die recent is verschenen. Het Plan van aanpak is in 2006 in de vier grote steden van start gegaan en heeft als doel de situatie van daklozen, verkommerden en verloederden te verbeteren. Ook moet de overlast die zij veroorzaken teruggebracht worden.

Traject
Alle vier steden werken nu met een persoonsgerichte aanpak. Ze hebben allen een centraal punt waar daklozen zich kunnen melden en waarna er een zorgverleningstraject kan worden uitgestippeld. Michel Planije van het Trimbos Instituut licht toe: ‘Veel cliënten in de maatschappelijke opvang kampen met psychiatrische stoornissen of met ernstige psychosociale problemen. Tegelijk zien zij geen kans om in hun eigen bestaansvoorwaarden te voorzien. Een individueel zorgtraject kan hierin mogelijk verbetering brengen.’

Doelen
Voor iedere cliënt wordt een trajectplan opgesteld waarin de persoonlijke doelen zijn opgenomen op de terreinen wonen, zorg, inkomen en dagbesteding. Het trajectplan is niet vrijblijvend, niet voor de cliënt, noch voor de instelling.

Op maat
Eerder was er geen sprake van op maat gesneden zorgverleningtrajecten voor daklozen. Het kwam voor dat een cliënt zowel gebruik maakte van instelling A, instelling B en instelling C, zonder dat de instellingen dat van elkaar wisten, volgens Planije. ‘Ieder instelling hanteerde eigen registratiesysteem en had eigen hulpverleningstraject voor haar cliënten.’

Doorstroom
In de vier grote steden liepen in 2007 zo’n 3.000 daklozen in een traject. Er is meer doorstroom van (nacht)opvang naar woonvormen waar cliënten langere tijd kunnen verblijven. Planije: ‘De dag- en nachtopvang biedt niet veel meer dan een tijdelijk dak boven het hoofd. Opvangvoorzieningen zoals (beschermde) woonvormen bieden meer perspectief en begeleiding.’

Verstopt
Een jarenlang probleem was dat de opvang verstopt was, waardoor de voorzieningen overvol raakten. Hierdoor kwamen mensen op straat te staan. Nu geven de Federatie Opvangen het Leger des Heilsaan dat er minder gebruik wordt gemaakt van de nachtopvang, aldus het rapport.

Volgen
Ook is er een cliëntvolgsysteem, dat volop in ontwikkeling is. Dit systeem is noodzakelijk om inzicht te krijgen in het traject dat de cliënt doorloopt, waardoor de betrokken hulpverleners kunnen bijsturen. ‘Het doel is dat alle cliënten daarmee de zorg krijgen die zij nodig hebben, niet meer maar ook niet minder’, aldus Planije.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.