Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Daklozen protesteren tegen boetebeleid

Leden van de daklozenvakbond in Amsterdam protesteerden donderdag tegen het boetebeleid in de hoofdstad. Voor aanvang van de gemeenteraadsvergadering schoot een tiental daklozen in het gemeentehuis in Amsterdam politici aan om hen te 'beboeten'.
Daklozen protesteren tegen boetebeleid

De daklozen worden volgens de vakbond vaak beboet voor doelloos rondhangen en buiten slapen. Velen van hen kunnen deze geldboetes niet betalen en zouden uiteindelijk in de gevangenis belanden. ‘Er is een gebrek aan opvangplekken waardoor daklozen deze vergrijpen vaak niet kunnen voorkomen’, aldus bestuurslid van de daklozenvakbond Henk Ribbink. De protestactie ondersteunt een voorstel van de SP om niet te beboeten zolang er te weinig opvangplaatsen zijn.

Slapen
Ook burgemeester Eberhard van der Laan kreeg donderdag een ‘boete’, een papiertje met daarop eisen die de vakbond stelt. Hij zei met het onderwerp aan de slag te gaan. De vakbond eist voldoende opvang, geen boetes voor doelloos rondhangen en een minder dwingend beleid tegen buiten slapen. Bovendien willen de demonstranten dat de Stichting Stoelenproject ook in de zomer haar diensten aanbiedt. De stichting biedt avond- en nachtopvang voor dak- en thuislozen.

‘Er is sprake van een selectief beleid. Wanneer hangen wij precies doelloos rond?’, vroeg dakloze Fred zich bij de demonstratie af. ‘De ene keer worden wij wel beboet, de andere keer niet.’ Volgens de dakloze zijn maar weinig politici met het beleid bekend. ‘Tijdens het beboeten vertelden zij dat het voor hen de eerste keer was dat ze hiervan hoorden.’

Henk Ribbink van de daklozenvakbond wil dat de politie het rondhangen van daklozen gaat gedogen tot er genoeg opvangplekken zijn.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto:ANP/Marcel Antonisse

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.