Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dakloze gezinnen: last van het postbus-51 effect’

Jaarlijks worden duizenden dakloze gezinnen niet goed geholpen. Opvangcentra zitten vol en gemeenten trekken niet voldoende middelen uit om deze groep op te vangen. Dat concludeert de koepelorganisatie Federatie Opvang uit onderzoek. Rien Timmer van het Leger des Heils constateert dat steeds meer gezinnen dakloos worden.
'Dakloze gezinnen: last van het postbus-51 effect'

Door Femke van der Palen –  ‘Het is een postbus-51 effect. Er komt steeds meer aandacht voor bijvoorbeeld huiselijk geweld. Daardoor lijkt het vaker voor te komen. Het kan ook zijn dat dit onderwerp meer in de publiciteit is. Bovendien zijn gezinnen divers samengesteld. Bij tienergezinnen is de problematiek bijvoorbeeld specifiek. Dan moet er dus gerichte hulp worden verleend.’ Dat zegt Rien Timmer van het Leger des Heils in Almere. Volgens hem ligt de problematiek rondom opvang vooral in situaties waarin sprake is van huiselijk geweld en bij tienermoeders.

Schaamte
Gezinnen worden vaak dakloos omdat ze hulp te laat inroepen. ‘Schaamte speelt een grote rol bij gezinnen. Ze zitten bijvoorbeeld in de schulden. Het duurt te lang voor ze zelf erkennen dat ze hulp nodig hebben en aan de bel trekken. Gezinnen houden te veel vast aan het huisje-boompje-beestje idee. In dat plaatje past geen hulpverlening’, zegt Timmer.

Concurrentiestrijd
Door voorlichting en goede begeleiding te geven en door de hulpverlening beter op het gezin af te stemmen, wordt de kans voor gezinnen kleiner om in de opvang terecht te komen, denkt Timmer.
 ‘Je staat soms versteld hoeveel hulpverleners zich bemoeien met één gezin. Dan ontstaat een concurrentiestrijd onder hulpverleners.’ Volgens Timmer ligt er een regierol voor de gemeenten om te zorgen dat de juiste hulp op de juiste plek komt. Dat kan bijvoorbeeld door betere sturing bij de aanmeldloketten.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Foto: ANP/Marcel Antonisse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.